Επισκέψιμο από το κοινό θα είναι το πρώτο Concorde που προσγειώθηκε σε αμερικανικό έδαφος, ανοίγοντας το δρόμο για υπερατλαντικές πτήσεις για τους πλούσιους και τους διάσημους.

Το πρωτότυπο αεροσκάφος βοήθησε να πειστούν οι αμερικανικές Αρχές πως ήταν ασφαλές και μετά την «αποστράτευση» του αεροσκάφους του 1975, το εσωτερικό του αποκαθίσταται στην μορφή που είχε στην άνθισή του.

Το αεροσκάφος 102-F-WTSA παρέμεινε επί μια δεκαετία στο αεροδρόμιο Ορλί, έξω από το Παρίσι και πλέον αποκαθίσταται με τη βοήθεια Βρετανών δωρητών για να ξαναβρεί την παλιά λάμψη του.

Κάποτε ήταν μόνο ένα άδειο κουφάρι αλλά ήδη το κόκπιτ έχει αποκατασταθεί και θυμίζει την εποχή που οι πρωτοπόροι πιλότοι τον κυβερνούσαν, πριν από 40 χρόνια.

Το Concorde πετούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και μετέφερε τους επιβάτες του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε τρεισήμισι ώρες – τη μισή ώρα σε σχέση με τα άλλα αεροσκάφη.

Στην άνθισή του μετέφερε σταρ του σινεμά, μουσικούς και πολιτικούς πάνω από τον Ατλαντικό.

Στη λίστα των επιβατών του συμπεριλήφθηκαν ο Σον Κόνερι, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, οι Μπι Τζις, ο Φιλ Κόλινς και ο Μικ Τζάγκερ, αλλά και ο Ζακ Σιράκ, ο Τόνι Μπλερ, ο Τζον Μέιτζορ αλλά και ο  Μάικ Τάισον.

Ωστόσο οι αμερικανικές Αρχές ανησυχούσαν πολύ σχετικά με τον σχεδιασμό του αεροσκάφους και αρχικά έλεγαν πως δεν θα το άφηναν ποτέ να προσγειωθεί σε αμερικανικό έδαφος. Πέρασε μια δεκαετία δοκιμών πριν πειστούν πως είναι ασφαλές.

Το πρώτο Concorde μέσα σε τρία χρόνια έκανε 311 πτήσεις καταγράφοντας 642 ώρες και 28 λεπτά στον αέρα.

asodm1 asodm2 asodm3 asodm4 asodm5 asodm6 asodm7 asodm8 asodm9