Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί να επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στο Μόναχο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

«Εδώ χρειαζόμαστε να υπάρξει κάποιου είδους σημαντική πρόοδος και είμαι βέβαιος ότι δεν είναι μόνο δική μου άποψη, όλοι οι συνάδελφοί μου το προσδοκούν», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός σήμερα.

«Σήμερα θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, ειδικά για να διανεμηθούν εφόδια στους ανθρώπους που είναι πολιορκημένοι στη Συρία και για να συνδεθεί αυτό με τα πρώτα βήματα για μια σημαντική αποκλιμάκωση της βίας», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Σταϊνμάιερ έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από τη διάσκεψη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), στην οποία υπάρχουν ελπίδες πως θα επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Ένας Αμερικανός διπλωμάτης εξάλλου τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να συμφωνηθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Συρία «το συντομότερο δυνατόν», ενόψει της διάσκεψης της ΔΟΣΣ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μάχονται για μια άμεση εκεχειρία. Συνεχίζουμε το έργο μας μέσω διάφορων διαύλων ώστε να επιτευχθεί αυτή το συντομότερο δυνατόν», είπε ο διπλωμάτης ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Μόσχας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία την 1η Μαρτίου.