Τα ναυάγια στο Αιγαίο έχουν γίνει πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ακούμε για αριθμούς ανθρώπους που χάθηκαν ή που διασώθηκαν ή που αγνοούνται και δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως οι «αριθμοί» αυτοί έχουν όνομα, ιστορία, οικογένεια, σπίτι, αγαπημένα πρόσωπα.

Δυσκολευόμαστε επίσης να φανταστούμε ακριβώς πως ήταν το ταξίδι με τη βάρκα από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πιθανώς δεν θέλουμε να φανταστούμε πως καταλήγει αυτό σε ναυάγιο.

Οι παρακάτω εικόνες, από μετανάστη που εντοπίστηκε να κρατιέται γερά από μια γωνιά της βάρκας του που βυθιζόταν στα νερά του Αιγαίου, μας λύνουν ορισμένες από τις θλιβερές απορίες.

Ο ναυαγός εντοπίστηκε από ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια της καθημερινής επιθεώρησής του, τη Δευτέρα.

Στη βάρκα επέβαιναν 34 άνθρωποι που είχαν προορισμό τη Λέσβο. Από αυτούς οι 27 έχασαν τη ζωή τους και έξι αγνοούνταν.

Οι λιμενικοί βιντεοσκόπησαν τη διάσωση καταγράφοντας την κατάβαση του διασώστη στη θάλασσα και την εικόνα του μετανάστη να κρατιέται σφιχτά από μια άκρη της βάρκας- τη μόνη που ήταν ακόμα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, εκτιμάται πως 76.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από τις αρχές του 2016.

Κάθε μέρα φτάνουν τουλάχιστον 2000 άνθρωποι- αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος από τον μέσο όρο του περασμένου χρόνου.

tueuakk1 tueuakk2 tueuakk3 tueuakk4 tueuakk5 tueuakk6