Η Βιέννη θα ακολουθήσει εθνική πολιτική στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Βελιγράδι, με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε. Βέβαια, πέρα από τα εθνικά μέτρα θα χρειαστεί και η συνεργασία με άλλες χώρες. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να επέλθει κάποια αλλαγή στη χώρα αυτή και να εκδηλωθεί η προθυμία να της παρασχεθεί βοήθεια, όπως πρέπει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ανέφερε δε, ότι στόχος της περιοδείας στα δυτικά Βαλκάνια είναι να ενημερώσει τις ηγεσίες των χωρών αυτών για το ενδεχόμενο αλλαγής στην πολιτική της Αυστρίας και τις συνέπειες, αλλά και να εκδηλώσει την ετοιμότητα της Βιέννης να παράσχει κάθε βοήθεια για την ανακοπή των προσφυγικών ροών.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα του φέτος θα δεχθεί περίπου 40.000 πρόσφυγες, σχεδόν τους μισούς απ’ ό,τι το 2015, αφού -όπως είπε μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων θα προκαλούσε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την αυστριακή κυβέρνηση στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης και επανέλαβε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε κάθε ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό.

Ο κ. Βούτσιτς εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αφού πολλές χώρες που χρησιμοποιούν κονδύλια της Ε.Ε. αρνούνται ακόμη και να συμμετάσχουν στο σύστημα ποσοστώσεων για την ανακατανομή των προσφύγων.

Ο σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι δυνατότητες της Σερβίας για τη φιλοξενία προσφύγων είναι περιορισμένες και η κυβέρνησή του, αν και εκδήλωσε την προθυμία να συμμετάσχει στο σύστημα ποσοστώσεων, θα καθοδηγηθεί πρωτίστως από τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπήρξε αίτημα από τα Σκόπια για την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η Σερβία είναι σε θέση να διαφυλάξει τα δικά της σύνορα με την ΠΓΔΜ, εάν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές και κλείσει η Αυστρία τα σύνορα.