Ο Sean Smith ήταν μόλις 10 ετών όταν κατά λάθος πυροβόλησε και σκότωσε την μικρότερη αδελφή του, Erin στο πατρικό τους σπίτι στο Μαϊάμι στη Φλόριντα.

«Θυμάμαι που έβγαλα το όπλο», λέει ο 36χρονος Smith στο StoryCorps. «Η αδελφή μου ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου και θυμάμαι που μου είπε ”πρέπει να το βάλεις πίσω”- και διέσχισε το δωμάτιο τρέχοντας καθώς το δάχτυλό μου πατούσε τη σκανδάλη. Πυροβόλησα και σε κλάσματα δευτερολέπτου, είχε πέσει κάτω».

Στις 5 Ιουνίου 1989, ο Sean έψαχνε ένα video game που είχε κρύψει από εκείνον η μητέρα του στο υπνοδωμάτιό της. Ο 10χρονος, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του πολυπόθητου παιχνιδιού, βρήκε το όπλο του πατέρα του, ένα περίστροφο, στο κάτω συρτάρι του κομοδίνου.

palsdak2

Εκείνο το πρωινό, βρισκόταν μόνος του στο σπίτι μαζί με την αδελφή του- και όπως εξομολογήθηκε, θα θυμάται για πάντα το άψυχο σώμα της αδελφής του όπως έπεφτε στο πάτωμα όταν η σφαίρα περνούσε από τον ώμο της και χτυπούσε τη καρδιά της. Καθώς η αδελφή του σωριαζόταν στο πάτωμα, ο Sean έριξε το όπλο και έτρεξε προς τα εκείνη προσπαθώντας εναγωνίως να σταματήσει την αιμορραγία ενώ κατάφερε και κάλεσε και ασθενοφόρο.

«Η αδελφή μου είναι νεκρή», είπε το τρομαγμένο αγόρι στην άλλη φωνή της τηλεφωνικής γραμμής καθώς καλούσε σε βοήθεια. «Δεν ήξερα ότι το όπλο του πατέρα μου ήταν  γεμάτο και την πυροβόλησα… Δεν το ήθελα», είπε με τρεμάμενη φωνή.

Όταν οι νοσοκόμοι κατέφτασαν στο σπίτι και προσπάθησαν να επαναφέρουν την Erin στη ζωή, ο Sean μεταφέρθηκε σε διπλανό δωμάτιο, μακριά από την δυσάρεστη σκηνή. «Προσπαθούσα να σκεφτώ, με το μυαλό που έχει ένα δεκάχρονο παιδί, τι είχε συμβεί», θυμάται. Στο πλευρό του Sean καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, βρισκόταν και η μητέρα του Lee Smith, η οποία θυμάται πολύ καθαρά τι είχε συμβεί πριν 27 χρόνια πριν.

«Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, όπως ένα έγκλημα, είσαι θυμωμένη με αυτό το άτομο. Αλλά δεν είχαμε κανένα για να του θυμώσουμε, γιατί δε μπορείς να θυμώσεις με ένα 10χρονο αγόρι, έτσι δεν είναι;», λέει η γυναίκα η οποία είπε ότι ο πόνος του χαμού της κόρης της, ποτέ δεν φεύγει. «Η πιο δύσκολη στιγμή, είναι όταν με ρωτάνε πόσα παιδιά έχω. Μου λένε ”ω, πόσο ετών είναι;” και εγώ λέω, 41 και 36 και 8», λέει.

«Κάθε ανάμνηση της Erin με συνθλίβει. Είχαμε ένα χρόνο διαφορά και ήμασταν πολύ δεμένοι. Κάθε φορά που τη σκέφτομαι, με πιάνουν τα δάκρυα», σημειώνει ο Sean. Ο ίδιος θυμάται τον πατέρα του να του λέει ότι δεν ήταν δικό του το φταίξιμο, «αλλά δε μπορώ να μη φταίω εγώ…», προσθέτει. Φυσικά, ο θάνατος της Erin πυροδότησε μια σειρά από συζητήσεις στα μίντια για την κατοχή όπλων, θέμα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Το δημοσίευμα δεν αναφέρει αν ο Sean ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του λογοδότησε στη δικαιοσύνη, αλλά σημειώνεται ότι η ζωή του Sean χρόνια μετά το συμβάν, άλλαξε ριζικά: εγκατέλειψε το σχολείο και στράφηκε στα ναρκωτικά. Σήμερα, καθαρός από κάθε ουσία, ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή.

palsdak3
Ο Sean Smith

palsdak4