Για πολλούς η απόκτηση ιδιόκτητου σπιτιού είναι όνειρο ζωής. Αλλά για τους Bajau Laut, ανέστιους νομάδες της θάλασσας που ζουν στα ανοιχτά του Βόρνεο, η ζωή στο νερό είναι κομμάτι του εαυτού τους.

Προέρχονται από τα πολλά νησιά του Αρχιπελάγους Sulu στις Φιλιππίνες αλλά μετανάστευσαν στο Βόρνεο λόγω των συγκρούσεων στο Μιντανάο. Δεν έχουν υπηκοότητα κι έτσι δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές- ούτε καν την παιδεία.

Η κοινότητα έχει μετατραπεί σε φυλή προς εξαφάνιση τα τελευταία χρόνια λόγω του περιορισμού του εμπορίου και της πρόσβασης σε τρόφιμα. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Bajau Laut μετακινούνται πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα για να βρουν δουλειά- κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει την εξάλειψη του τρόπου ζωής τους.

Ο Καναδός φωτογράφος Mark Lehn ταξίδεψε στο Βόρνεο τον Σεπτέμβριο του 2015 και φωτογράφισε τους ξεχωριστούς Bajau Laut.

«Είναι εκπληκτικό που αυτή η κουλτούρα επιβιώνει ακόμα στη σύγχρονη κοινωνία. Αλλά βλέπω πως θα είναι πολύ δύσκολο για τους Bajau Laut να ζήσουν στο μέλλον την παραδοσιακή ζωή τους στη θάλασσα, με τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς είναι λαός χωρίς χώρα», λέει, «με υποδέχθηκαν με μεγάλη ευγένεια, με έκαναν να εκτιμήσω μερικά από τα πιο απλά πράγματα στη ζωή και τη σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Borneo11 Borneo10 Borneo12 Borneo9 Borneo8 Borneo7 Borneo6 Borneo5 Borneo4 Borneo3 Borneo2 Borneo1