Θυελλώδεις άνεμοι, οι ριπές των οποίων ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, σαρώνουν σήμερα το δυτικό τμήμα της Γαλλίας και της Γερμανίας όπως επίσης και τη νότια Βρετανία, προκαλώντας προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων, ενώ οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές που πλήττονται από εντυπωσιακού μεγέθους κύματα.

Άνεμοι ύψους 139 χιλιομέτρων την ώρα καταγράφονται στο δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, όπου οι αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν «τη μέγιστη προσοχή» αφού οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για μία καταιγίδα η οποία πάντως προς το παρόν έχει προκαλέσει μικρές υλικές ζημιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε «τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών του Ατλαντικού, της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας να είναι πολύ προσεκτικοί».

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας (Météo France), οι ισχυροί άνεμοι «αναμένεται να προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και στο δυτικό τμήμα της Μάγχης. Αυτά τα κύματα ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος θα ενισχυθούν σταδιακά σήμερα στις ακτές του Ατλαντικού και της Μάγχης και θα ανέλθουν σε εντυπωσιακά επίπεδα» με τον κίνδυνο να υπάρξουν πλημμύρες.

Στο δυτικό τμήμα της Γαλλίας, 14.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και οι πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε δεκάδες περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδίως σε περιπτώσεις πτώσης δέντρων και κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα αρχίζουν να κοπάζουν από απόψε σε αυτήν την περιοχή, ενώ έως αύριο Τρίτη αναμένεται να διαρκέσει η κακοκαιρία στην θάλασσα, σύμφωνα με τη Météo France.

Στο νότιο τμήμα της Βρετανίας, ισχυρές βροχοπτώσεις με τη συνοδεία ανέμων που ανέρχονται σε σχεδόν 155 χιλιόμετρα την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το κλείσιμο δρόμων, ενώ προκάλεσαν προβλήματα στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων και των θαλάσσιων μεταφορών.

Σχεδόν 5.000 κατοικίες έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στην χώρα.

Οι υπεύθυνοι προειδοποιούν τους κατοίκους για τον κίνδυνο πλημμυρών κι η Βρετανική Αρχή Περιβάλλοντος έχει εκδώσει 250 προειδοποιήσεις.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν το νοτιοδυτικό τμήμα της Βρετανίας, το Ντέβον και την Κορνουάλη, που αναμένεται να επεκταθούν προς το Λονδίνο στο τέλος της ημέρας. Οι υπεύθυνοι των βρετανικών αυτοκινητοδρόμων κάλεσαν τους αυτοκινητιστές να ενημερώνονται για τις μετεωρολογικές συνθήκες προτού κυκλοφορήσουν στους δρόμους και εξέδωσαν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για τροχόσπιτα και μηχανές.

Στη Γερμανία θυελλώδεις άνεμοι που αναμένονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας με ριπές μεταξύ 85 και 100 χιλιομέτρων την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι παρελάσεις για το καρναβάλι σήμερα στο Ντίσελντορφ και το Μάιντς (δυτική Γερμανία).

Το μεγαλύτερο και παλαιότερο καρναβάλι της περιοχής εκείνο της Κολονίας (που χρονολογείται από το 1823) θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο οι αρχές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα: οι σημαίες, τα μεγάλα πανό και οι γιγάντιες χάρτινες φιγούρες έχουν απαγορευτεί, όπως επίσης και η κυκλοφορία των αλόγων.