Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας –ενός συμβουλευτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης– η οποία ερευνά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, άκουσε σήμερα στη Βαρσοβία την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία είναι πολύ επικριτική για το σχέδιο αυτό.

Οι ανησυχίες που προκάλεσαν στην Ευρώπη τα μέτρα που έλαβε το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS), τόσο για το Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τη δημόσια διοίκηση, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει μια διαδικασία λεπτομερούς εξέτασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Η πρώτη πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, απαρίθμησε πολλές αποφάσεις, ορισμένες από τις οποίες «γεννούν αμφιβολίες» για το κατά πόσον είναι σύμφωνες με τη νομική τάξη, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου Νταριούς Σβιέτσκι.

Πρόκειται κυρίως για αποφάσεις του κοινοβουλίου που ακύρωσαν προηγούμενες ψηφοφορίες για την εκλογή δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Μια τέτοια πρακτική δεν υπάρχει» στην πολωνική νομική τάξη, δήλωσε ο Σβιέτσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση της Δίαιτας να αναστείλει τη νομοθετική εργασία της για το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως της είχε ζητήσει το τελευταίο ώστε να μπορέσει να αποφανθεί, καθώς και το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις «καθιστούν αδύνατη μια γρήγορη αντίδραση» του δικαστηρίου σε σημαντικές αποφάσεις της εξουσίας.

Τέλος, η Γκέρσντορφ εκτίμησε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές κινδυνεύουν να περιορίσουν την ανεξαρτησία των δικαστών του Δικαστηρίου, επειδή εισάγουν την πιθανότητα κυρώσεων, ακόμη και ανάκλησής τους από την πολιτική εξουσία, κάτι που θα αποτελούσε «αντισυνταγματική παρέμβαση».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Βενετίας, ο ιταλός Τζάνι Μπουκίκιο, δεν συμμετείχε στη συνάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή είχε μακρά συνάντηση –πολύ μεγαλύτερης διάρκειας απ΄ό,τι προβλεπόταν– με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Η αντιπροσωπεία, την οποία προσκάλεσε στην Πολωνία ο επικεφαλής της διπλωματίας Βίτολντ Βατσικόφσκι, αναμένεται να έχει επαφές με πολλούς άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θεσμούς, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα «μελετήσει» τα συμπεράσματά της, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θεωρεί τον εαυτό της υποχρεωμένο να τα εφαρμόσει.