Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν σήμερα ζωντανό ένα 8χρονο κοριτσάκι και τη θεία του από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας 17 ορόφων στην πόλη Ταϊνάν, στη νότια Ταϊβάν, περισσότερες από 60 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το νότιο τμήμα της νήσου τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (βράδυ Παρασκευής ώρα Ελλάδος), ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Ταϊνάν προειδοποίησε ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 100.

Ο επίσημος απολογισμός όσον αφορά τους νεκρούς ανήλθε σε 38, ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές.

Σχεδόν όλοι οι νεκροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια του κτιρίου Wei-guan Golden Dragon Building των 17 ορόφων, το οποίο κατέρρευσε από τον σεισμό. Οι προσπάθειες διάσωσης επικεντρώνονται στο κτίριο αυτό, στο οποίο διέμεναν οι περισσότεροι από τους 100 ανθρώπους που αγνοούνται και οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν θαφτεί πολύ βαθιά στα ερείπιά του.

Το 8χρονο κοριτσάκι που διασώθηκε σήμερα, η Λιν Σου-Τσιν, είχε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν. Η θεία της, η Τσεν Μέι-Τζιχ, διασώθηκε λίγο αργότερα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ουάνγκ Τινγκ-Γιου, βουλευτής που εκπροσωπεί την περιοχή, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια γυναίκα, η Τσάο Ουέι-Λινγκ, βρέθηκε ζωντανή στα ερείπια κάτω από το άψυχο σώμα του συζύγου της. Εκεί κοντά βρέθηκε νεκρός και ο γιος τους ηλικίας 2 ετών.

Άλλος επιζήσας, ο Λι Τσουνγκ-Τιάν ανασύρθηκε από τα ερείπια λίγο αργότερα, με τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν να δείχνουν σε απευθείας μετάδοση εικόνες από τη διάσωσή του. Μερικές ώρες αργότερα η σύντροφός του βρέθηκε νεκρή.

Η Τσάο και ο Λι νοσηλεύονται.

Η επιχείρηση διάσωσης εισήλθε σήμερα στο «τρίτο στάδιο», είπε ο δήμαρχος της Ταϊνάν Ουίλιαμ Λάι στη διάρκεια επίσκεψής του σε νεκροτομείο.

«Περισσότεροι είναι οι νεκροί από αυτούς που ανασύρονται (ζωντανοί) και ο αριθμός των απωλειών θα ξεπεράσει μάλλον τις 100», εξήγησε.

Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια του κτιρίου των 17 ορόφων, υπό το βλέμμα συγγενών των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν εκεί ώρες για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους ανθρώπων.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι 36 από τους 38 νεκρούς που έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατός τους βρίσκονταν στο Wei-guan, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1994.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Τσάι Ινγκ-Ουέν δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα «γενικό ξεδιάλεγμα» των παλαιών κτιρίων για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέχουν σε σεισμούς ή φυσικές καταστροφές. «Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεχής ενίσχυση των δυνατοτήτων τους ώστε να αντέχουν σε καταστροφές», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος Μα Γινγκ-Τζέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το νοσοκομείο της Ταϊνάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει περισσότερο για να διασφαλίσει την ποιότητα της κατασκευής των κτιρίων. «Στο προσεχές μέλλον, όσον αφορά τον οικοδομικό κλάδο, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω βελτιώσεις. Οπωσδήποτε και θα κάνουμε καλά αυτή τη δουλειά», κατέληξε.