Δοκιμαστικές πτήσεις θα ξεκινήσουν τέσσερα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μέσα στο Φεβρουάριο, προκειμένου να εκτιμηθεί επιχειρησιακά εάν μπορούν να ανακηρυχθούν επίσημα «ετοιμοπόλεμα» τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υποστράτηγος Τζέι Σιλβέρια, διοικητής του κέντρου επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας (USAFWC) στην αεροπορική βάση Νέλις, δήλωσε ότι τα μαχητικά θ’ αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Mountain Home, στο νοτιοδυτικό Αϊντάχο, μέχρι το τέλος του μήνα.

Η αποστολή ανάπτυξής τους θα περιλαμβάνει πιλότους, μηχανικούς, ανταλλακτικά, τεχνική υποστήριξη, αλλά και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του αεροσκάφους, προκειμένου να δοκιμαστούν οι πραγματικές δυνατότητές του, για επιχειρησιακή πολεμική αξιοποίηση. Η αποστολή αυτή, έχει ως αντικειμενικό σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων από την αμερικανική αεροπορία, σχετικά με την αξιολόγηση των υποδομών υποστήριξης του F-35, ώστε να ενεργοποιηθεί η αποστολή μαχητικών του ίδιου τύπου και σε άλλες μονάδες.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε εμπειρία στην ανάπτυξη του F-35, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για τη διαδικασία τεχνηκής υποστήριξης, αλλά και επιχειρησιακής αξιοποίησης του μαχητικού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος Σιλβέρια.

Έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση της δομής και λειτουργίας των υπερσύγχρονων συστημάτων που υποστηρίζουν το F-35, ενώ το αρχικό αυτό στάδιο επιχειρησιακής ανάπτυξης του, εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα αξιολογήσεων του μαχητικού, ώστε να καταστεί πολεμικά επιχειρησιακή η πρώτη μοίρα F-35 της αμερικανικής αεροπορίας.