Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει τι συνέβη με την πτήση ΑΑ109 κατά τη διάρκεια της οποίας μια αεροσυνοδός λιποθύμησε και ακόμα επτά άτομα δεν ένιωθαν καλά πριν ο πιλότος ειδοποιήσει για «ιατρική ανάγκη» και επιστρέψει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με περιγραφές επιβατών, που δημοσιεύει η Daily Mail, ζητήθηκε η συνδρομή γιατρού από τα μεγάφωνα πριν ο πιλότος της American Airlines ακυρώσει το σχέδιο πτήσης με προορισμό το Λος Άντζελες και ανακοινώσει πως επιστρέφουν στη Βρετανία, ενώ πετούσαν πάνω από τον Ατλαντικό.

Με την άφιξη του αεροσκάφους στο Χίθροου έσπευσαν ασθενοφόρα τα οποία το συνόδευσαν μέχρι το χώρο στον οποίο σταμάτησε. Ζητήθηκε από τους επιβάτες να μείνουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος που δεν επετράπη στους επιβάτες να αποβιβαστούν ούτε σε νοσηλευτές να επιβιβαστούν για να βοηθήσουν εκείνους που δεν ένιωθαν καλά είναι πως έπρεπε να γίνουν μετρήσεις για πιθανά «αυξημένα επίπεδα ουσιών» στον αέρα της καμπίνας επιβατών. Από τους ελέγχους ωστόσο δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο.

Στη συνέχεια «κατασχέθηκαν» όλες οι αποσκευές για να γίνουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της American Airlines όσο και του αεροδρομίου, χωρίς να ενημερωθούν οι επιβάτες για το λόγο για τον οποίο έγινε αυτό.

Έξι μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες πιστεύεται πως λιποθύμησαν ενώ το αεροπλάνο είχε διανύσει τα 1600 από 5500 μίλια του ταξιδιού του ως τις ΗΠΑ.

Η American Airlines ανακοίνωσε πως οι ιατρικές ομάδες εξέτασαν την κατάσταση των επιβατών και του πληρώματος και έκριναν πως δεν χρειαζόταν παροχή επιπλέον ιατρικής φροντίδας.

Ο πιλότος και ειδικός σε θέματα πτήσεων Bruce Rodger επιδοκίμασε την απόφαση του κυβερνήτη να επιστρέψει η πτήση στο Λονδίνο και μιλώντας στη Daily Mail τόνισε: «Όποια στιγμή υπάρξει πρόβλημα σε μια πτήση με επιβάτες να μην νιώθουν καλά, ειδικά όταν είναι 5-6, ο κυβερνήτης πρέπει να κατευθύνει το αεροσκάφος στο κοντινότερο αεροδρόμιο».

Ο Rodger εξήγησε πως εφόσον δεν είχαν ακόμα σερβιριστεί γεύματα, η τροφική δηλητηρίαση δεν μπορεί να είναι η αιτία της ομαδικής ασθένειας. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης πτήσης, πιθανώς το πρόβλημα να εντοπίζεται στην ποιότητα του αέρα.

«Αυτό θα με απασχολούσε, η ποιότητα του αέρα μέσα στο αεροπλάνο», είπε, «φαίνεται πως δεν ήταν καλή κι αυτό μπορεί να είχε κάπως προκληθεί επίτηδες».

Ο 41χρονος Alan Gray περιέγραψε στη βρετανική εφημερίδα το πώς περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά συνόδευσαν το αεροσκάφος μέχρι το σημείο που σταμάτησε ενώ δεν υπήρξε καμία εξήγηση για το λόγο ελέγχων στις αποσκευές.

«Μείναμε μέσα για 45 λεπτά πριν ανοίξουν οι πόρτες. Όταν άνοιξαν μόνο ένα άτομο μπήκε και έκανε μετρήσεις στον αέρα. Μετά μπήκαν οι νοσηλευτές για να βοηθήσουν εκείνους που δεν ένιωσαν καλά και εμείς βγήκαμε», αφηγήθηκε.

«Μια αεροσυνοδός περπατούσε στον διάδρομο και κατέρρευσε. Μετά άλλα έξι μέλη του πληρώματος είπαν πως δεν ένιωθαν καλά, σαν να πήγαιναν να λιποθυμήσουν. Τότε ο κυβερνήτης είπε πως θα γύριζε το αεροσκάφος πίσω, πως δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να συνεχίσουμε την πτήση και δεν είχε το πλήρωμα για το κάνει αυτό. Τότε άλλοι τρεις επιβάτες ένιωσαν ναυτία και ακόμα περισσότεροι άρχισαν να χλωμιάζουν. Το παράξενο ήταν που δεν  προσγειωθήκαμε στην Ισλανδία», τόνισε.

Η πτήση AA109 είχε απογειωθεί από το Χίθροου το μεσημέρι της Τετάρτης με προορισμό το Λος Άντζελες. Το πρόβλημα προέκυψε ενώ πετούσε πάνω κοντά στην Ισλανδία και τελικά το Boeing 777-300 προσγειώθηκε στο Λονδίνο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

mansasda2 mansasda3 mansasda1