Η τραγική ζωή της Christine Chubbuck, Αμερικανίδας παρουσιάστριας ειδήσεων που αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση είναι το αντικείμενο της ταινίας «Christine» που έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival στη Γιούτα, το Σαββατοκύριακο.

Η Chubbuck έβαλε τέρμα στη ζωή της την ώρα που παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Sarasota στη Φλόριντα. Ήταν Ιούλιος του 1974 κι εκείνη ήταν 29 ετών.

Ο σκηνοθέτης Antonio Campos επιχείρησε να σκιαγραφήσει όλα όσα οδήγησαν στην κατάληξη εκείνης της ημέρας με την ηθοποιό Rebecca Hall στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Campos προσεγγίζει με συμπόνοια όσα προηγήθηκαν της σοκαριστικής πράξης και αφήνει να αιωρείται το ερώτημα εάν αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας.

KASDHAFDH2

Η 33χρονη Hall εξέφρασε την ελπίδα η ταινία να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τον κόσμο σχετικά με τις ψυχολογικές παθήσεις.

«Υπάρχει ακόμα τόσο στίγμα και παραπληροφόρηση γύρω από τέτοιου είδους πράγματα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοια προβλήματα δεν ζητούν βοήθεια, που είναι σήμερα διαθέσιμη με τρόπο που αναμφίβολα δεν ήταν τότε για την Christine. Η εξάλειψη του στίγματος βοηθά να φανεί πόσο ανθρώπινο είναι όλο αυτό. Αλλιώς αφήνεσαι σε μια κατάσταση του τύπου ‘είμαι ‘κακός άνθρωπος. Είμαι απλώς ένας κακός άνθρωπος και δεν μπορώ να ζητήσω βοήθεια, δεν μπορώ να το κάνω αυτό’, που είναι αυτό που έκανε και η Christine», περιγράφει.

«Η άποψή μου είναι πως έπασχε από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας , κάτι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί και να θεραπευτεί. Σχεδόν πάντα η αντιμετώπιση είναι να σπρωχτείς στο περιθώριο, του τύπου ‘είσαι δύσκολος άνθρωπος’ και τέτοια, ‘είσαι μια δύσκολη γυναίκα».

KASDHAFDH3

Η ιστορία της Chubbuck σχεδόν ξεχάστηκε μέχρι πρόσφατα και το βίντεο με την αυτοκτονία της έχει σχεδόν εξαφανιστεί καθώς η οικογένειά της πέτυχε την απαγόρευση της επαναπροβολής του.

Η 29χρονη δεν είχε γνωστά ψυχολογικά προβλήματα και έμοιαζε μια χαρά καθώς διάβαζε τις ειδήσεις όπως πάντα, εκείνη την τραγική ημέρα. Κάποια στιγμή κοίταξε την κάμερα και είπε: «Τηρώντας την πολιτική του Channel 40 να σας δείχνει τα τελευταία νέα, βία σε όλο της το μεγαλείο, θα δείτε και μια άλλη πρωτιά- μια απόπειρα αυτοκτονίας».

Τότε έβγαλε ένα όπλο από  την τσάντα που είχε αφήσει κοντά στα πόδια της και αυτοπυροβολήθηκε. Η συντακτική ομάδα πάγωσε και αρχικά νόμιζε πως ήταν κάποιο αστείο. Αλλά μόλις ο προϊστάμενός της έτρεξε να την επιπλήξει γι’ αυτό που είχε κάνει, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την τρομακτική πραγματικότητα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και λίγο αργότερα κατέληξε.

KASDHAFDH1

Λέγεται πως χρησιμοποίησε τη λέξη απόπειρα για να καλυφθεί, εάν αποτύγχανε στην προσπάθειά της.

Το ανατριχιαστικό είναι πως είχε γράψει με το χέρι την είδηση που την αφορούσε, αναφερόμενη στην αυτοκτονία της σε τρίτο πρόσωπο και σημειώνοντας πως θα μεταφερόταν στο νοσοκομείο πριν πεθάνει.

Ο πατέρας της αποκάλυψε αργότερα πως έπασχε από κατάθλιψη και είχε τάσεις αυτοκτονίας. Η μητέρα της, γράφει η Daily Mail, πίστευε πως η κατάθλιψή της οφειλόταν στην έλλειψη σχέσεων. Λίγο πριν κλείσει τα 30, η Christine είχε βγει μόνο δύο ραντεβού.

Η Hall τόνισε πως η ταινία κάνει το κοινό να προσεγγίσει συναισθηματικά την Chubbuck. «Υποδυόμενη την Christine το ένιωσα αυτό. Ήταν ένα ενδιαφέρον συναίσθημα», αναφέρει.