Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε 98 πόλεις της Ιταλίας. Η όλη πρωτοβουλία έχει ως στόχο την παροχή υποστήριξης στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ρέντσι, το οποίο προβλέπει την αναγνώριση των δικαιωμάτων που συμπεριλαμβάνονται στα σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και την λεγόμενη «Stepchild Adoption»: Τη δυνατότητα υιοθεσίας του παιδιού που μπορεί να έχει αποκτήσει ο ένας σύντροφος, από το άλλο μέλος του ζευγαριού.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό θέμα η ιταλική κεντροδεξιά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της και σε μια εβδομάδα, καθολικές και συντηρητικές οργανώσεις έχουν οργανώσει παράλληλη κινητοποίηση, το «Family day» με στόχο «να τύχουν υπεράσπισης τα δικαιώματα της οικογένειας».

Στο μεταξύ, για τις σημερινές πρωτοβουλίες υπέρ της πλήρους αναγνώρισης των νομικών δικαιωμάτων των γκέι ζευγαριών, γνωστοί ηθοποιοί, συγγραφείς και διανοούμενοι, με μηνύματα στο διαδίκτυο, εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ρέντσι.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ιταλοί και οι Ιταλίδες θέλουν όλοι οι πολίτες να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων, να είναι ισότιμοι. Ζητάμε από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να εγκρίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα των νέο νόμο, ώστε οι διακρίσεις να μπορέσουν να γίνουν παρελθόν», γράφουν, στην έκκλησή τους, οι εμπνευστές των σημερινών εκατό διαδηλώσεων, με σύνθημα «ήρθε επιτέλους η ώρα να γίνουμε πολιτισμένοι».