Περίπου 29.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ καλούν τη διεθνή κοινότητα να δράσει, αφού έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα μισά από τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την αντιπετώπιση της πείνας, με βάση εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, αναφέρει ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία στην ανατολική Αφρική απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στη Σομαλία, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη Σομαλία όπου οι ισλαμιστές σεμπάμπ εμποδίζουν από το 2009 την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν.

Η πείνα σήμερα μπορεί εν δυνάμει να ξεπεράσει εκείνη της Αιθιοπίας το 1984 όσον αφορά το εύρος της-ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους.