Ο πιο επικίνδυνος δρόμος στον κόσμο θεωρείται πως είναι στην Τουρκία και τη θλιβερή αυτή πρωτιά την οφείλει όχι μόνο στον σχεδιασμό του αλλά και στο γεγονός πως εκεί έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια.

Ιστοσελίδα που ασχολείται με την ανάδειξη των πιο επικίνδυνων δρόμων στον κόσμο κατέταξε τον D915 Bayburt στην πρώτη θέση, σημειώνοντας πως είναι χειρότερος και από τον διαβόητο «δρόμο του θανάτου» στη Βολιβία, ως προς την επικινδυνότητά του.

Ο δρόμος Βayburt D915 έχει μήκος 66 μίλια – 106 χιλιόμετρα και 29 στροφές-«φουρκέτες». Βρίσκεται στις παρυφές του όρους Soganli -με ύψος 6000 πόδια- και περιγράφεται ως ένας πολύ δύσκολος δρόμος στον οποίο δεν μπορείς σε ορισμένες από τις στροφές να στρίψεις μόνο με μία μανούβρα. Κατασκευάστηκε το 1916 από Ρώσους στρατιώτες.

Στην άκρη του δεν υπάρχουν προστατευτικά για το ενδεχόμενο πτώσης οχημάτων στο γκρεμό, σε περίπτωση ατυχήματος ενώ τμήματά του κλείνουν τακτικά το χειμώνα λόγω χιονιού και πάγου.

Κι ενώ ο λεγόμενος «δρόμος του θανάτου» στη Βολιβία χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τουρίστες, λόγω της εκπληκτικής θέας, ο Bayburt είναι ένα καθημερινό πέρασμα από το οποίο περνούν οι ντόπιοι με κάθε μέσο, από φορτηγά έως μοτοσικλέτες.

Η ιστοσελίδα «dangerousroads.org» σημειώνει: «Οι λέξεις και οι φωτογραφίες δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο δρόμος».

Bayburt2
D915 Bayburt
Bayburt1
D915 Bayburt
Bayburt3
D915 Bayburt

Μέσα στη δεκάδα των πολύ επικίνδυνων δρόμων στον κόσμο περιλαμβάνονται επίσης ο προαναφερθείς «δρόμος του θανάτου», στη Βολιβία, αλλά και ο δρόμος Skippers Canyon Road  στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

 

Bayburt4
Ο «δρόμος του θανάτου» στη Βολιβία
Bayburt5
Skippers Canyon Road, Νέα Ζηλανδία