Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο ειδικά Γερμανούς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά.

«Βάσει αυτών που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από την έρευνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο ειδικά Γερμανούς», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι δεν βλέπει λόγο αυτοί που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη να αλλάξουν τα σχέδιά τους μετά τη χθεσινή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 ξένοι τουρίστες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ ήταν Γερμανοί.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακόψουν ή να απαρνηθούν τα φυσιολογικά ταξίδια (δηλαδή εκτός ζωνών σύγκρουσης) στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν «προσωρινά» τα πολυσύχναστα μέρη και τις κύριες τουριστικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης.

«Ήταν μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας (…) ήρθα εδώ σήμερα για να δείξω ότι ο γερμανικός πληθυσμός μαζί με τον τουρκικό πληθυσμό καταδικάζουν από κοινού αυτήν την επίθεση και συναισθάνονται το ίδιο πένθος», σημείωσε επίσης ο Ντε Μεζιέρ.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος ομόλογός του Εφκάν Αλά δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που διέπραξε την επίθεση δεν βρισκόταν σε κανέναν κατάλογο με καταζητούμενους, αλλά είχε καταγραφεί από τις τουρκικές αρχές που είναι αρμόδιες για θέματα μετανάστευσης.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του άνδρα αυτού υπήρχαν στο αρχείο των τουρκικών αρχών, απάντησε ο Αλά σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με είδηση των τουρκικών μέσων ότι ο άνδρας αυτός είχε καταχωρηθεί στα αρχεία του γραφείου μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη πριν από μία εβδομάδα.

«Η εκτίμησή σας ότι είχαν ληφθεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα και ότι υπάρχει αρχείο για αυτόν είναι σωστή. Ωστόσο ο άνδρας αυτός δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τους καταζητούμενους. Ούτε βρίσκεται στον κατάλογο με τους καταζητούμενους που μας έχουν στείλει άλλες χώρες», σημείωσε.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης ότι δύο Γερμανοί πολίτες που τραυματίστηκαν από την χθεσινή επίθεση εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 11 τραυματίες (…) από αυτούς τους 11, οι 9 έχουν γερμανική υπηκοότητα, ενώ οι άλλοι δύο είναι από τη Νορβηγία και από το Περού», σημείωσε ο Αλά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο σε σχέση με την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ένας άνθρωπος τέθηκε χθες το βράδυ υπό κράτηση μετά την επίθεση αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται σχολαστικά και με την μεγαλύτερη προσοχή», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε πως ορισμένοι από τους Γερμανούς που περιλαμβάνονται στα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας επρόκειτο να επισκεφθούν τρεις χώρες, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που είχε οργανώσει το πρακτορείο Lebenslust Touristik.

«Σε στενή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, το Lebenslust δεν γνωρίζει ακόμη ποιοι από τους πελάτες του περιλαμβάνονται στους 10 νεκρούς και τους 15 τραυματίες της επίθεσης», διευκρίνισε ο Ίνγκο Λέσμαν, εκπρόσωπος της εταιρίας. Το γκρουπ των τουριστών που έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη αριθμούσε 33 άτομα από όλη τη Γερμανία και επρόκειτο να ταξιδέψει σήμερα αεροπορικώς για το Ντουμπάι, πριν συνεχίσει τις διακοπές του στο Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ένα ζευγάρι συνταξιούχων από την ανατολική πόλη Φάλκενσεε είναι μεταξύ των θυμάτων, όπως και δύο άνδρες και μια γυναίκα από το δυτικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Η εφημερίδα Berliner Zeitung αναφέρει ότι ένας Βερολινέζος συγκαταλέγεται στους νεκρούς.

«Το έδαφος σειόταν. Ήταν όντως φοβερό», διηγείται μια γερμανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης μαζί με την κόρη της, στη Bild. Στην ίδια εφημερίδα, ο 59χρονος Νορβηγός Γιοστέιν Νίλσεν, που τραυματίστηκε στο γόνατο κατά την επίθεση αναφέρει: «Ανθρώπινα μέλη ήταν διάσπαρτα σε όλη την πλατεία».

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σουλταναχμέτ, στο παλιό ιπποδρόμιο, στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε και προφυλάκισε σήμερα στην Αττάλεια τρεις Ρώσους που πιστεύεται ότι είναι μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την επομένη της επίθεσης αυτοκτονίας που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές αυτούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Ήδη χθες, 65 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή στο ΙΚ, συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στις πόλεις Σμύρνη, Κίλις, ‘Αδανα, Μερσίνη και Σανλίουρφα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν οι συλλήψεις αυτές έχουν σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη χώρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η οποία σκόρπισε τον θάνατο σε 103 ανθρώπους μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, τον Οκτώβριο.