Ως προτεραιότητα του κόμματός του χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI της πΓΔΜ Αλί Αχμέτι.

Ο κ. Αχμέτι μετά την «πολύ χρήσιμη και σημαντική», όπως είπε, συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και μέλη του κόματός του, Μούσα Τζαφέρι και Φάτνερ Μπεσίμι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διαπίστωσε «καλή θέληση από τον υπουργό Eξωτερικών της Ελλάδας στην κατεύθυνση της λύσης στο θέμα της ονομασίας», την οποία θα μεταφέρει στα Σκόπια, «ώστε όλες οι πλευρές να εκφράσουν ισχυρή βούληση για την επίλυση του προβλήματος».

Ειδικότερα, ο κ. Αχμέτι επισήμανε ότι στη συνάντηση, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα και συνεχίστηκε με γεύμα εργασίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας, ένα ζήτημα, όπως τόνισε, πολύ σημαντικό «ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και να υπάρξουν καλές σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε να έχουμε τα Βαλκάνια όσο πιο ειρηνικά, και ανεπτυγμένα μπορούμε».

«Εμείς» πρόσθεσε «έχουμε επενδύσει και θα επενδύσουμε και στο μέλλον, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη προσέγγιση στις θέσεις μας, να μειωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες και να φθάσουμε το συντομότερο στο συμβιβασμό». Επισήμανε δε ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Απρίλιο όλη η προσοχή του κόμματός του- που έχει δεσμευθεί για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ- εστιάζεται στην ενθάρρυνση όλων των παραγόντων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων της χώρας του, ο κ. Αχμέτι είπε ότι είναι ανοιχτός να μεταφέρει τις σκέψεις και τις απόψεις του και στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Γκρουέφσκι, και πρόσθεσε: «Είδα μια προθυμία, μια καλή θέληση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στην κατεύθυνση της λύσης, του συμβιβασμού. Και αυτή την καλή θέληση, ασφαλώς θα τη μεταφέρω στα Σκόπια, ώστε όλες οι πλευρές να εκφράσουν ισχυρή θέληση για την επίλυση του προβλήματος».

Το UDI κατέληξε «έχει προάγει σε προτεραιότητα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Γιατί τούτο το ζήτημα σχετίζεται και με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».