Ένας σιίτης καταδικάστηκε σε θάνατο και άλλοι 22 σε ισόβια κάθειρξη στο Μπαχρέιν, αφού κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι συνέστησαν μια «τρομοκρατική οργάνωση» και σκότωσαν δύο πρόσωπα, από τα οποία το ένα ήταν ιορδανός αστυνομικός, ανέφερε δικαστική πηγή.

Τις καταδίκες ανακοίνωσε το κακουργιοδικείο της Μανάμας, το οποίο επίσης στέρησε από τους 23 κατηγορούμενους την υπηκοότητα του Μπαχρέιν κι επέβαλε στους δύο από αυτούς χρηματικό πρόστιμο που ανέρχεται σε 200.000 δηνάρια (485.000 ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Άχμεντ αλ Χαμάντι.

Το βασίλειο του Μπαχρέιν, έδρα του 5ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, αποτελεί θέατρο σποραδικών ταραχών μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2011 στις οποίες είχαν πρωτοστατήσει μέλη της σιιτικής πλειονότητας για να απαιτήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την εκχώρηση μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου στους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με άλλες δικαστικές πηγές, όλοι οι καταδικασθέντες ανήκουν στη σιιτική κοινότητα και οι 16 δικάστηκαν ερήμην.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Χαμάντι, η οργάνωση αυτή σιιτών που οι αρχές θεωρούν «τρομοκρατική» σχεδίασε και διέπραξε βομβιστικές επιθέσεις σε δύο σιιτικά χωριά το Δεκέμβριο του 2014.

Η μία επίθεση, στο χωριό Νταμιστάν, είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν ιορδανό αστυνομικό ο οποίος εργαζόταν στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας ανταλλαγής στο πεδίο της ασφάλειας και εκπαίδευσης» αστυνομικών που έχουν συνάψει η Μανάμα και το Αμάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 29 πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινές από πέντε χρόνια φυλάκιση μέχρι και ισόβια κάθειρξη διότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν αστυνομικούς διαπράττοντας βομβιστική επίθεση, επίσης τον Δεκέμβριο του 2014. Η έκρηξη είχε τραυματίσει τρεις αστυνομικούς.

Οι αρχές του Μπαχρέιν επιδεικνύουν εξαιρετική σκληρότητα έναντι κάθε μορφής διαφωνίας, ενώ διαψεύδουν ότι οι σιίτες αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Κατηγορούν τους αντιφρονούντες ότι δρουν σαν πέμπτη φάλαγγα του Ιράν, κάτι που οι σιίτες διαψεύδουν κατηγορηματικά, όπως επίσης και η Τεχεράνη.