Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας επανέλαβαν σήμερα τη «δέσμευσή» τους για «εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο μίλησαν επίσης για την “προετοιμασία τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Οι τέσσερις ηγέτες, που είχαν συνομιλήσει σε αυτό το σχήμα στις 2 Οκτωβρίου, στη συνάντησή τους στο Παρίσι, «υπογράμμισαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής όλων των μέτρων των συμφωνιών του Μινσκ το 2016».

Συμφώνησαν να διεξαχθεί τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να «εξεταστεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ από σήμερα έως τις αρχές Φεβρουαρίου».

Οι συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από γαλλο-γερμανική μεσολάβηση, συνέβαλαν σχεδόν στον τερματισμό της ενεργού φάσης των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών έχει προκαλέσει τον θάνατο 9.000 ανθρώπων από τον Απρίλιο του 2014.

Ωστόσο, αναζωπύρωση της έντασης παρατηρήθηκε επί του πεδίου με τουλάχιστον τρεις νεκρούς -έναν ουκρανό στρατιώτη και δύο άμαχους- τις τελευταίες ημέρες.

Εκτός από την εκεχειρία και την ανάληψη εκ νέου από την Ουκρανία του ελέγχου των συνόρων της με τη Ρωσία, οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς, την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Οι Ουκρανοί πρέπει συνεπώς να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους ώστε να δώσουν περισσότερη αυτονομία στα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες και να διοργανώσουν τις εκλογές αυτές. Τα μέτρα αυτά προκαλούν έντονες δημόσιες συζητήσεις στο Κίεβο όπου θεωρούνται ότι νομιμοποιούν ντε φάκτο τον αυτονομισμό και ωθούν στην αποσταθεροποίηση της υπόλοιπης χώρας.