Πάνω από 5,7 εκατομμύρια ευρώ για φιλανθρωπική βοήθεια, συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ κατά την πολύωρη εκδήλωση συμπαράστασης «Φως στο σκοτάδι» της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τους υπεύθυνους της εκπομπής.

Πρόκειται για ένα είδος «Μαραθώνιου Αγάπης» που διοργανώνει κάθε παραμονή Χριστουγέννων η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, με την ενεργό συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων, των οποίων επικεφαλής ήταν χθες – όπως και τα προηγούμενα ένδεκα χρόνια της έως τώρα θητείας του – ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, που δέχονταν τηλεφωνικά τις προσφορές των τηλεθεατών.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αυστριακών φιλανθρωπικών οργανώσεων είχε επισημανθεί ότι οι Αυστριακοί πολίτες συνεχίζουν να προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί εφέτος από δωρεές για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους τους αναμένεται να φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 570 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

Η προθυμία των Αυστριακών να συνεισφέρουν στη μέριμνα των προσφύγων οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε επιπλέον δωρεές από πολίτες, ειδικά για την περίθαλψη προσφύγων, ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί αυτές τις ημέρες των εορτών.

Τα περισσότερα χρήματα που δωρίζουν οι Αυστριακοί πολίτες – πολλές φορές και από το ίδιο το υστέρημά τους – προορίζονται κυρίως για παιδιά και για την αντιμετώπιση καταστροφών τόσο στην ίδια τη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των οργανώσεων που μοιράζονται την ιδιωτική αυτή φιλανθρωπική βοήθεια να έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και να ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 250 και από αυτές, το μεγαλύτερο ποσό των δωρεών λαμβάνει η κεντρική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, που πέρυσι είχε λάβει 69 εκατομμύρια ευρώ, ο Αυστριακός Ερυθρός Σταυρός (65 εκατομμύρια ευρώ το 2014 ) και τα Παιδικά Χωριά SOS (35 εκατομμύρια ευρώ).

Η Αυστρία είναι παραδοσιακά μια χώρα των σχετικά μικρών ανθρωπιστικών δωρεών με μεγάλη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού, αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή των πλουσίων, με το ύψος της ετήσιας κατά κεφαλήν ανθρωπιστικής βοήθειας να ανέρχεται σε 70 ευρώ, που είναι αρκετά υψηλότερη από εκείνη, για παράδειγμα, στην Τσεχία με 19 ευρώ, στην Ισπανία (33 ευρώ), στη Γαλλία (35 ευρώ), ή στην Ιταλία (66 ευρώ).

Το κατά κεφαλή ποσό που προσφέρει για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσα σε ένα χρόνο ο μέσος Αυστριακός είναι διαφορετικό στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, με την υψηλότερη κατά κεφαλή δωρεά να εμφανίζεται στη Δυτική Αυστρία στα κρατίδια Σάλτσμπουργκ, Τιρόλο, Φόραλμπεργκ, όπου πέρυσι ανήλθε στα 191 ευρώ, ενώ το χαμηλότερο ήταν στο νοτιότερο ομόσπονδο κρατίδιο, εκείνο της Καρινθίας με 62 ευρώ.