Μια βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου κατήγγειλε σήμερα ότι οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν, χωρίς καμία εξήγηση, στα μέλη μιας οικογένειας Βρετανών μουσουλμάνων να επιβιβαστούν σε πτήση από το Λονδίνο για τις ΗΠΑ, όπου θα περνούσαν τις διακοπές τους στην Disneyland.

Η οικογένεια –δύο αδελφοί και τα εννέα παιδιά τους– επρόκειτο να ταξιδέψει στις 15 Δεκεμβρίου για το Λος Άντζελες. Εκεί σκόπευαν να επισκεφθούν συγγενείς τους και να πάνε στην Disneyland.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο ένας από τους αδελφούς, ο Μοχάμαντ Ζαχίντ Μαχμούντ, στο BBC, την τελευταία στιγμή τους είπαν ότι οι αμερικανικές αρχές τους απαγόρευσαν την επιβίβαση στο αεροσκάφος. «Το γεγονός ότι ήμασταν οι μοναδικοί άνθρωποι με ασιατικά ή μουσουλμανικά χαρακτηριστικά στην ουρά και μας παρακάλεσαν να φύγουμε, ήταν αρκετά ενοχλητικό. Τα παιδιά ήταν πολύ δύσκολο να το αποδεχτούν», είπε, τονίζοντας ότι δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή.

«Εξαιτίας των επιθέσεων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι συνιστούν απειλή», ανέφερε ο Μαχμούντ σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Guardian. Επισήμανε επίσης ότι δεν τους έχουν επιστραφεί τα χρήματα που έδωσαν (9.000 λίρες ή περίπου 12.000 ευρώ) για το ταξίδι τους.

Η βουλευτής Στέλα Κρίζι κάλεσε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παρέμβει, σημειώνοντας ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τέτοιου είδους περιπτώσεις διακρίσεων. «Οι συζητήσεις στο διαδίκτυο ή αλλού υποδεικνύουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος οι Βρετανοί μουσουλμάνοι να εμποδίζονται», επισήμανε, κάνοντας μάλιστα ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο οποίος ζήτησε πρόσφατα να απαγορεύεται η είσοδος μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Η Κρίζι ωστόσο εκτιμά ότι η «παγκόσμια καταδίκη» των δηλώσεων του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με την «πρακτική» που ακολουθείται στην πραγματικότητα.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο και το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής.