Σε επικίνδυνη κλιμάκωση στην καρδιά του Αιγαίου οδηγείται η ρωσοτουρκική κρίση, μετά το χθεσινό θερμό επεισόδιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λήμνου, με ένα ρωσικό αντιτορπιλικό να ανοίγει πυρ με προειδοποιητικά πυρά την ώρα που τουρκικό αλιευτικό πλησίαζε το σημείο, στο οποίο είχε αγκυροβολήσει το πολεμικό πλοίο.

Ένα μήνα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi στα τουρκοσυριακά σύνορα από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, η Μόσχα, έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές κυρώσεις προς την Άγκυρα, στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί την παραμικρή κίνηση σε βάρος της, την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να αναδιπλωθεί και κάνει λόγο για «επίλυση της έντασης με το διάλογο». Οι προειδοποιητικές βολές ανοιχτά της Λήμνου αποτελούν την υλοποίηση των εντολών του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μόλις προχθές κάλεσε τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Το ρωσικό Smetlivy σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στο βόρειο Αιγαίο, αγκυροβολημένο σε διεθνή ύδατα, περιμένοντας το «πράσινο φως» της Τουρκίας για να περάσει στα στενά των Δαρδανελίων και να συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής προς τη Ρωσία.

Η Μόσχα με άμεσες κινήσεις στις 09:07 το πρωί της Κυριακής άνοιξε πυρ όταν σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το τουρκικό αλιευτικό αγνόησε τις προειδοποιήσεις και συνέχιζε την πορεία του προς το ρωσικό αντιτορπιλικό. Η Μόσχα στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προειδοποιητικά πυρά λόγω του κινδύνου σύγκρουσης των δύο πλοίων.

Την ίδια ώρα πάντως οι Τούρκοι που επέβαιναν στο αλιευτικό πάντως διαψεύδουν τη ρωσική εκδοχή, ισχυριζόμενοι τόσο ότι δεν πλησίασαν την ρωσική φρεγάτα εγγύτερα του 1,1 μιλίου, όσο και ότι δεν άκουσαν καν κανέναν πυροβολισμό. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού, Μουζαφέρ Γκετσιτσί,  στο CNN Turk, το πλήρωμά του δεν άκουσε καμία προειδοποίηση από το ρωσικό πλοίο, καθώς δεν το πλησίασε ποτέ. «Οι ψαράδες μου δεν πλησίασαν το ρωσικό πλοίο πιο κοντά από ένα μίλι, ενώ η φρεγάτα ήταν ακίνητη. Κανείς δεν πυροβόλησε εναντίον μας, αλλά κι αν το έκανε, οι ψαράδες δεν το άκουσαν».

Πάντως, την ίδια ώρα ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο Sputnik αποδίδει το περιστατικό ή σε πλήρη αμέλεια των κανόνων ναυσιπλοΐας, ή σε  μια κακιά οργανωμένη προβοκάτσια. «Σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: ή οφειλόταν σε απροσεξία και αμέλεια των κανόνων ασφαλείας από την πλευρά του καπετάνιου του τουρκικού σκάφους, ο οποίος κατά τα φαινόμενα ποτέ δεν φεύγει από την καμπίνα του. Ή ήταν μία σχεδιασμένη αλλά αδέξια οργανωμένη προβοκάτσια ενάντια στο ρωσικό πολεμικό πλοίο, το οποίο σε περίπτωση που συγκρουόταν θα έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του και να μπει σε ναυπηγείο για επισκευές», είπε η πηγή και συνέχισε:

«Η απόσυρση ενός πολεμικού πλοίου για επισκευές, έστω και για μερικούς μήνες, είναι μια σοβαρή ρήξη στο αμυντικό σύστημα της χώρας μας».

Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, «χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όλα προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος» που πλησίασε σχεδόν στα 600 μέτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο υπουργείο έπειτα από το συμβάν.

Η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών «εγγυάτο» ωστόσο ότι το τουρκικό σκάφος δεν επλήγη από τα πυρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 06:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας), το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, που πλησίαζε προς το μέρος του από δεξιά.

«Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy να αποκτήσει μια επαφή μέσω ραδιοτηλεγράφου το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε, ούτε αντέδρασε στα οπτικά σήματα», εξηγεί η ανακοίνωση.

Έπειτα από τις ρωσικές βολές, το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του, προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy», διευκρίνισε.

«Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία», προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.