Το Lasqueti κάθε άλλο παρά συνηθισμένο νησί είναι. Βρίσκεται στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του Βανκούβερ και έχει περίπου 350 κατοίκους. Αλλά δεν είναι αυτό το παράξενο. Στο νησί Lasqueti οι κάτοικοι γύρισαν το χρόνο πίσω και ζουν, όπως λένε οι ίδιοι, «αντισυμβατικά».

Οι περισσότεροι δρόμοι του νησιού δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλουν καν ρεύμα. Το νησί αποτελεί το σπίτι μιας κοινότητας ανθρώπων που επέλεξαν να ζουν μακριά από τον σύγχρονο πολιτισμό και τις μεγαλουπόλεις με τον δικό τους τρόπο που παραπέμπει σε αρκετές δεκαετίες πριν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζωής στο Lasqueti είναι το σπίτι ενός 83χρονου, ο οποίος άφησε το Βανκούβερ σχεδόν πριν από 30 χρόνια για να βρει ηρεμία και γαλήνη. Το σπίτι του – που έχτισε ο ίδιος – θερμαίνεται με δύο ξυλόσομπες και μάλιστα οι δύο μπανιέρες που διαθέτει θερμαίνονται με καυσόξυλα που βρίσκονται από κάτω.

Οι άνθρωποι πίνουν πόσιμο νερό κατευθείαν από το ρυάκι που έρχεται από το λόφο χωρίς να χρησιμοποιούν κανένα άλλο φίλτρο. Ο 64χρονος Kurt Cehak που έζησε εκεί για τέσσερα χρόνια αναφέρει: «Τόσο συχνά οι άνθρωποι χάνονται μέσα στα πράγματα που κάνουν ή χειρίζονται. Νομίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν κάνοντας πράγματα επειδή τα έχουν πραγματική ανάγκη και όχι επειδή απλώς τα θέλουν.» Οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν απλά με τα πράγμα που τους προσφέρει η γη χωρίς πολλά χρήματα ή και καθόλου αφού κάποιοι έχουν επιλέξει να βγάλουν το χρήμα από τη ζωή τους. Στο νησί υπάρχει ένα καφέ και ένα μπαρ ενώ λειτουργεί επίσης ένα κατάστημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ή να αφήσουν ένα αντικείμενο χωρίς καθόλου χρηματικό αντίτιμο. Επιπλέον δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν ή χρησιμοποιούν ο,τι παράγουν οι ίδιοι. Επιπλέον οι περισσότεροι από τους κατοίκους χρησιμοποιούν τουαλέτες κομποστοποίησης.

Όπως λένε οι ίδιοι στο blog που έχουν δημιουργήσει, η ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται και όσοι επιλέξουν να το επισκεφτούν ή ακόμη και να μείνουν εκεί. «Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό, και χωρίς να τρέφετε άκαμπτες προσδοκίες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτή η κοινότητα «πρέπει» να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς που είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με την ιδέα τότε μπορείτε να βρείτε το σπίτι σας στο Lasqueti» αναφέρει το blog τους.

prt01 prt02 prt03 prt04 prt05 prt06 prt07