Πολλές φορές τα κτήρια που ξεχωρίζουν σε μια πόλη είναι οι ουρανοξύστες που «σκίζουν» τον ουρανό της. Οι ντόπιοι τους αγαπούν και οι τουρίστες τους θεωρούν ιδανικό μέρος για μια φωτογραφία που θα ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ πολλοί ουρανοξύστες έχουν γίνει σύμβολα αρχιτεκτονικής αισθητικής, άλλοι αφήνουν τον κόσμο να ξύνει το κεφάλι του απορώντας τι σκεφτόταν ο κατασκευαστής τους.

Αυτό συμβαίνει και με τα παρακάτω κτήρια, με κάποια να έχουν χαρακτηριστικά τα πιο άσχημα στη χώρα που βρίσκονται- αλλά και να προκαλούν τη συζήτηση γύρω από την εμφάνιση και τη σκοπιμότητά τους.

axiotheasat2
Το κτήριο ελέφαντας στη Μπανγκόκ έχει 32 ορόφους και στεγάζει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα.
axiotheasat3
Zizkov Television Tower, Πράγα. Γλυπτά γυμνών μωρών προστέθηκαν στους πυλώνες του πύργου της κομμουνιστικής εποχής, στο πλαίσιο μιας installation σύγχρονης τέχνης το 2000, τα οποία τελικά μονιμοποιήθηκαν ένα χρόνο αργότερα.
axiotheasat4
Zizkov Television Tower, από μακριά
axiotheasat5
Lippo Centre, Χονγκ Κονγκ. Αυτοί οι δίδυμοι πύργοι ολοκληρώθηκαν το 1988 και χαρακτηρίζονται «δέντρα με κοάλα» επειδή οι σχηματισμοί στην επιφάνειά τους μοιάζουν με κοάλα που σκαρφαλώνουν σε δέντρα.
axiotheasat6
Ξενοδοχείο Tianzi, Sanhe, Κίνα. Δύσκολο να σχολιάσει κανείς τη δημιουργία των τριών κινεζικών θεοτήτων για την καλή τύχη, την ευημερία και τη μακροζωία.
axiotheasat7
20 Fenchurch Street (The Walkie Talkie), Λονδίνο. Το περιοδικό Building Design χαρακτήρισε το κτήριο αυτό, που μοιάζει με γουόκι τόκι, το πιο άσχημο και το πιο μισητό στη Βρετανία.
axiotheasat8
Κτήριο- ρομπότ, Μπανγκόκ. Είναι τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας United Overseas.
axiotheasat9
Γραφεία Longaberger Basket Company, Νιούαρκ, Οχάιο. Να σημειώσουμε μόνο πως τα χερούλια ζυγίζουν 150 τόνους.
axiotheasat10
Ξενοδοχείο Ryugyong, Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα. Η κατασκευή του άρχισε το 1987 και δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.
axiotheasat11
Γραφεία Aldar. Αμπού Ντάμπι. Είναι ο πρώτος κυκλικός ουρανοξύστης στον κόσμο και κάποτε ψηφίστηκε ως το πιο φουτουριστικό κτήριο του πλανήτη.
axiotheasat12
Κεντρικά γραφεία CCTV, Πεκίνο. Οι αρχιτέκτονες του κτηρίου το περιέγραψαν ως την «επανεφέυρεση του ουρανοξύστη».
axiotheasat13
Έπαυλη Fangyuan, Shenyang, Κίνα. Οι 25 όροφοί του θυμίζουν το αρχαίο κινεζικό χάλκινο νόμισμα. Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο άσχημα κτήρια στον κόσμο.

axiotheasat14