Τις ακραίες δηλώσεις του περί απαγόρευσης εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ υπερασπίστηκε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και χαρακτήρισε το μέτρο αυτό προσωρινό, εν καιρώ πολέμου.

Ο Τραμπ συνέδεσε την πρότασή του με το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ σε βάρος των πολιτών που κατάγονταν από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτό που προτείνω δεν είναι διαφορετικό από (τα μέτρα) του Φραγκλίνου Ρούζβελτ» δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης όπου υπερασπίστηκε το σχέδιό του, στον απόηχο της επίθεσης στην Καλιφόρνια που διέπραξαν δύο Μουσουλμάνοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ανατινάξουν τα κτίριά μας, τις πόλεις μας. Έχουμε διαπιστώσει τι συμβαίνει».

Σήμερα ο ίδιος επανέλαβε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί προσωρινά, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση εισόδου θα διαρκέσει ωσότου το Κογκρέσο να ενεργήσει για το θέμα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι ένας Αμερικανός πολίτης που είναι μουσουλμάνος θα μπορεί να επιστρέψει στην χώρα του έπειτα από ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει τη δημιουργία στρατοπέδων, όπως έκανε ο Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ρούζβελτ είχε εφαρμόσει αυτό το μέτρο αμέσως μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ την 7η Δεκεμβρίου του 1941 με το οποίο έδινε εντολή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να στοχοθετούν «αλλοδαπούς εχθρούς».

«Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να τα εγκαθιδρύσω εκ νέου» είπε ο Τραμπ και προσέθεσε ότι το σχέδιό του έχει τύχει «τεράστιας υποδοχής» από χιλιάδες πολίτες που «απλά θέλουν να δουν κάτι να γίνεται».

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Οι προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησαν καταιγισμό αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Έχω μουσουλμάνους φίλους, πρόκειται για πολύ καλούς ανθρώπους, όμως γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και δε μπορούν πλέον να το ανεχτούν» εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος σε μια ομιλία στη Νότια Καρολίνα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του χθες το βράδυ.

Ακόμα και στο επίπεδο των εμπρηστικών δηλώσεων που κάποιος υποψήφιος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενδεχομένως θα έκανε, οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν σάλο και οι πολιτικές αντιδράσεις δεν άργησαν για μια πρόταση που μοιάζει να παραβιάζει απευθείας το αμερικανικό Σύνταγμα και την απαγόρευση που προβλέπει των διακρίσεων λόγω θρησκεύματος.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, πολιτικοί από τον Μάρκο Ρούμπιο έως τον Κρις Κρίστι αλλά και τον Τζεμπ Μπους αντέδρασαν σφόδρα και ο τελευταίος επισήμανε ότι οι δηλώσεις Τραμπ δείχνουν «ανισορροπία».

Σήμερα το πρωί ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, στέλεχος επίσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μεγιστάνας «ενισχύει τον εχθρό και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους που υπηρετούν την χώρα μας».

«Ξέρετε πώς να δώσετε πίσω στην Αμερική το μεγαλείο της;» διερωτήθηκε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του Τραμπ.

«Πείτε στον Ντόναλντ Τραμπ να πάει στον διάολο».

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις ιδέες του Τραμπ «που αντιβαίνουν τις αξίες μας», ενώ η Χίλαρι Κλίντον έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Ντόναλντ Τραμπ, δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Αυτό αποδυναμώνει την ασφάλειά μας».

«Αναγνωρίζει το δικαίωμα στους πολίτες να καταφερθούν εναντίον μας» προειδοποίησε ο Άχμεντ Σέντιντ, ένας Αμερικανός μουσουλμάνος, ενώ ο Νίχαντ Αουάντ, διευθυντής της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) επισήμανε:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει περισσότερο σε έναν ηγέτη ενός όχλου έτοιμου να λιντσάρει κάποιον παρά ενός ηγέτη μιας μεγάλης χώρας όπως η δική μας.

Αντιδράσεις και στο εξωτερικό

Η πρόταση του Τραμπ προκάλεσαν όμως σάλο και στο εξωτερικό.

Για το Νταρ αλ Ίφτα, το ανώτατο θρησκευτικό ίδρυμα της Αιγύπτου, πρόκειται για «εξτρεμιστικά και ρατσιστικά σχόλια» και μια «θεώρηση που είναι εχθρική προς το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους» η οποία «θα πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «διαφωνεί απόλυτα» με τις προτάσεις Τραμπ, τις οποίες αποκάλεσε «πολύ απλά κακόβουλες, άχρηστες, με στόχο στο να σπείρουν την αταξία» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε την «ανησυχία της από τη ρητορική που χρησιμοποιείται» και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλία Μανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι οι προτάσεις Τραμπ «συντηρούν το μίσος και τη σύνδεση» μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας.

«Μοναδικός μας εχθρός είναι το εξτρεμιστικό Ισλάμ» τόνισε.

Χθες, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδιδε την ανακοίνωση, μια νέα δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN έδειχνε ότι ο μεγιστάνας καταλάμβανε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην πολιτεία Αϊόβα, οι πολίτες της οποίας θα κληθούν πρώτοι στις κάλπες για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, την 1η Φεβρουαρίου του 2016.