Δύο Γερμανοί, πρώην τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», μεταξύ των οποίων ένας επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας, καταδικάστηκαν χθες σε φυλάκιση από δικαστήριο της Κάτω Σαξονίας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αγιούμπ Β., 27 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και τριών μηνών, ενώ ο Εμπραχίμ Χ.Β., 26 ετών, θα εκτίσει ποινή τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δύο άνδρες, τυνησιακής καταγωγής, συμμετείχαν στην οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο Ιράκ κατά το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2014, οπότε και επέστρεψαν στην Γερμανία, κατά δήλωσή τους «απογοητευμένοι» και φοβισμένοι για τη ζωή τους. Ο πρώτος είχε εκπαιδευτεί στη χρήση όπλων, ενώ συμμετείχε στην προπαγάνδα για την προσέλκυση νέων μαχητών. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, βοηθούσε στη μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο, ενώ είχε προχωρήσει στη «σύλληψη» δύο Σύρων, τους οποίους είχε οδηγήσει στο «αστυνομικό τμήμα» του ΙΚ. Κατά το δικαστήριο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με ανάμιξή του σε ενέργειες οι οποίες οδήγησαν σε θανάτους ή τραυματισμούς. Ο Εμπραχίμ Χ.Β. θεωρείται ότι έχει πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών και προετοιμαζόταν για αποστολή αυτοκτονίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NDR πριν ξεκινήσει η δίκη του, είχε δηλώσει ότι η γερμανική φυλακή του φαινόταν πολύ προτιμότερη από την ελευθερία στην Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προσηλυτισμός έγινε από «αντιπρόσωπο» του «Ισλαμικού Κράτους» στο Βόλφσμπουργκ, από όπου κατάγονται οι δύο νέοι. Τους υποσχέθηκε, όπως είπε, ότι στη Συρία θα οδηγούν σπορ αυτοκίνητα και θα έχουν πολλές συζύγους. «Η πραγματικότητα όμως ήταν φυλακή και φόβος», δήλωσε και εξήγησε ότι μετά την άφιξή του στη Συρία του κατασχέθηκαν το διαβατήριο και το τηλέφωνο, ενώ του δόθηκε η επιλογή να εκπαιδευτεί είτε ως μαχητής είτε ως βομβιστής αυτοκτονίας, να διαλέξει δηλαδή «μεταξύ θανάτου και θανάτου».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, περίπου 750 Γερμανοί ισλαμιστές έχουν μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν στις δυνάμεις του ΙΚ και σχεδόν το ένα τρίτο αυτών έχουν επιστρέψει.