Η εντυπωσιακή άνοδος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Mαρίν Λεπέν την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία κυριαρχεί σήμερα στο βελγικό Τύπο.

Η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Μαύρη παλίρροια» αναφέροντας ότι το FN είναι πλέον το πρώτο σε δύναμη γαλλικό κόμμα αφού προηγείται σε 6 από τις 13 περιφέρειες, σε ορισμένες με πάνω από 40%. Το κύριο άρθρο σχολιάζει πως, μολονότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο λόγω των δημοσκοπήσεων, η επιβεβαίωση της κάλπης είναι «τρομερή» για μια χώρα που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου. Επιπλέον ασκεί κριτική στην παραδοσιακή πολιτική τάξη της Γαλλίας, η οποία ούτε κατάφερε εδώ και 20 χρόνια να ανατρέψει την άνοδο του ούτε τώρα φαίνεται να είναι σε θέση να αντιδράσει. Το κύριο ερώτημα όμως παραμένει: γιατί σχεδόν το 30% των Γάλλων ψήφισαν ένα ακραίο κόμμα, το απλοϊκό πρόγραμμα του οποίου δεν θα αποτελέσει ποτέ μια ολοκληρωμένη λύση για την κοινωνία; Είναι προφανές, σχολιάζει ο αρθρογράφος, ότι τα παραδοσιακά κόμματα ακολουθούν τις εξελίξεις, χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και έχουν απομακρυνθεί από την κοινωνία αφήνοντας ένα τεράστιο πεδίο δράσης στο FN.

Πρωτοσέλιδο για τη νίκη της Le Pen δημοσιεύει και η La Libre Belgique με τίτλο «Η εθνική προσβολή» (L’affront national) αναφέροντας ότι ένας στους τρεις Γάλλους ψήφισε τη Λεπέν.