Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των διαρθρωτικών προσαρμογών στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο εμπειρογνώμονας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και θα παραμείνει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

«Θα αξιολογήσω τις επιπτώσεις που είχαν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ένα ζήτημα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η αύξηση της φτώχειας και η ανισότητα στη χώρα, ως συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εμπειρογνώμονας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική και στις στρατηγικές που υιοθέτησαν η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της, ώστε να καταπολεμήσουν αυτές τις τάσεις, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών, θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων διαφόρων υπουργείων, μελών του Κοινοβουλίου και εκπροσώπων άλλων δημόσιων θεσμικών οργάνων. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, εθνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της Κοινωνίας των Πολιτών, πανεπιστημίων καθώς και με άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της επίσκεψής του θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Τα τελικά του συμπεράσματά και οι βασικές συστάσεις του, θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2016.