Η Zheng Qing συγκλονίστηκε όταν πρόσφατα άκουσε τα νέα, ότι η πατρίδα της η Κίνα, αποφάσισε να βάλει τέλος στην αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, που στόχευε στην διατήρηση της ισορροπίας. Ήταν ήδη αργά για να κάνει ένα δεύτερο παιδί. Εκείνη και ο σύζυγός της είναι μερικοί από τους γονείς, πάνω από ένα εκατομμύριο, που έχουν χάσει το μοναδικό παιδί που τους είχε επιτρέψει η κυβέρνηση να κάνουν.

Ο άντρας της Zheng, ο 56χρονος Fan Guohi, έκανε αίτηση στην κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιωθούν, εκείνοι και οι γονείς «shidu» – έτσι ονομάζονται οι γονείς που έχουν χάσει το μοναχοπαίδι τους- ηθικά και οικονομικά. Ο γιος τους πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2012 και η απώλειά του άφησε το ζευγάρι «συναισθηματικά κατεστραμμένο», όπως σημειώνει η γυναίκα στο Reuters.

«Οι οικογένειες με ένα παιδί, σχοινοβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Όταν χάσουν το παιδί τους, χάνουν και κάθε ελπίδα», σημειώνει ο 56χρονος.

Ο γιος της Cui Wenlan, ήταν 30 ετών όταν τον έχασαν έπειτα από ασθένεια. Η ίδια, είχε αναγκαστεί να διακόψει την κύηση του δεύτερου παιδιού της, το 1985. Τώρα, εκείνη και ο άντρας της είναι χαμένοι, σε μια χώρα που παραδοσιακά οι γονείς στρέφονται στα παιδιά για τη φροντίδα τους όταν θα γεράσουν.

«Αν κατά το παρελθόν, μας επέτρεπαν να κάνουμε και άλλο παιδί, δεν θα ήμουν τώρα τόσο μόνη», λέει η 53χρονη γυναίκα που ζει στην πόλη Zhangjiakou. Ο σύζυγος της Cui, Gao είπε ότι η κυβέρνηση της πόλης τους, τους δίνει κάθε μήνα το ποσό των 680 Γουαν ως αποζημίωση.

Στην Κίνα, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι κυβερνητικοί αξιωματικοί λένε ότι έχουν αποτραπεί 400 εκατομμύρια γεννήσεις από το 1980 εξαιτίας της πολιτικής του ενός παιδιού, εξοικονομώντας έτσι πόρους και βοηθώντας τις οικογένειες να μη ζουν κάτω από τη φτώχεια.

china2
Η Zheng αγκαλιάζει το αγαπημένο μπουφάν του γιου της
china4
Η Gao Zhao δείχνει το αγαπημένο βραχιολάκι του γιου της

china11 china1 china3 china5 china6 china7 china8 china9 china10