Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της «ευθύνης τους να αναλάβουν δράση» υπέρ του κλίματος, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι στην οποία μετέχουν 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον μας σήμερα και αύριο, αλλά μόνο εφόσον αρθούμε στο ύψος του διακυβεύματος» επισήμανε.

Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία.

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε καταρρίψει την επιχειρηματολογία του παρελθόντος και της αδράνειας (…) Αυτό θα πρέπει να μας γεμίζει ελπίδα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγμή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει.

«Όμως εάν ενεργήσουμε εδώ, εάν ενεργήσουμε τώρα (…) δεν θα είναι πολύ αργά. α μπορούσαμε άραγε να σκεφτούμε μια ικανοποιητικότερη ανταμοιβή από το να γνωρίζουμε ότι η επόμενη γενιά θα επωφεληθεί απ’ όσα κάνουμε εδώ;» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα ποσοστά των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005.

ΟΜΠΑΜΑ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ

«Το μέλλον του πλανήτη» θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλώντας τους ομολόγους του να μην «διαψεύσουν» τη «μεγάλη ελπίδα» που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», δήλωσε κατά την έναρξη της «ιστορικής» αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση […] αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ