Για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας καταδικάστηκαν 14 αξιωματούχοι της κρατικής επιχείρησης ενέργειας Sinopec και για παράλειψη καθήκοντος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η καταδίκη σε τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκισης έγινε για μία μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου το 2013, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η έκρηξη στον αγωγό Ντονγκγίνγκ-Χουανγκντάο II στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας είχε ως αποτέλεσμα 63 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 156 να τραυματιστούν και να προκληθούν ζημιές ύψους 751,7 εκατομμυρίων γουάν (117,53 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η κυβέρνηση είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι προκλήθηκε εξαιτίας της διάβρωσης, των παράτυπων εργασιακών πρακτικών και ενός πολύπλοκου δικτύου υπόγειων αγωγών.

Η έκρηξη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει τις υποδομές στην Κίνα, εγείροντας ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τον Αύγουστο, οι εκρήξεις στις αποθήκες ενός λιμανιού είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τιανζίν.

Η έκρηξη υπογραμμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν καθώς τόσο τα δίκτυα αγωγών ενέργειας όσο και οι πόλεις της Κίνας επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς. Η αστική ανάπτυξη έχει καταβροχθίσει πολλούς υπάρχοντες αγωγούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρυσές ευκαιρίες για τους κλέφτες, ενώ ενεργειακές γραμμές παραμένουν επικίνδυνα κοντά σε κατοικίες, βιομηχανίες και εμπορικά καταστήματα.