Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα, COP21, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

«Μπορώ να υπολογίζω σε εσάς προκειμένου να διαπραγματευτείτε και να προχωρήσετε σε συμβιβασμούς από τις επόμενες κιόλας ώρες», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στους επικεφαλής των 195 αντιπροσωπειών που συγκεντρώθηκαν στο Μπουρζέ για μια σύνοδο εργασίας, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης αύριο.

«Εάν θελήσουμε να βασιστούμε στο ψευδεπίγραφο θαύμα της προηγούμενης νύχτας, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση», προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προηγούμενες συνόδους για την κλιματική αλλαγή.

Ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εν όψει της COP21

Περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 2.300 πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή που θα ξεκινήσει επίσημα αύριο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ένας από τους διοργανωτές, η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz.

«Αυτός ο αριθμός είναι προσωρινός και αναμένεται να αυξηθεί ενόψει των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μεξικό, την Οττάβα και το Βανκούβερ, με τις οποίες αναμένεται να ανέλθει άνω των 600.000» συμμετεχόντων, υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί και στην Αθήνα, ενώ η διαδήλωση στο Παρίσι σημαδεύτηκε από επεισόδια.