Αμετακίνητη στη θέση τους να εγκαταλείψει ο Καντάφι την εξουσία, παραμένουν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο όταν ικανοποιηθεί το αίτημά τους αυτό θα μπορούν να συζητήσουν την παραμονή του Λίβυου ηγέτη στη χώρα χωρίς καμία ανάμειξη στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, συνάντησε σήμερα στη Μαδρίτη την ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ.

Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι «αναγνωρίζει ως μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη» αναζητεί τρόπους για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς να υπάρχει παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο χρειάζεται πρόσβαση σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, όπως η ανάγκη για τρόφιμα και φάρμακα, υπογράμμισε επίσης.

Παράλληλα ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο δήλωσε σήμερα στον νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρικανική Ένωση στην εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη.