Την επιθυμία να συναντήσει «πρόσωπο με πρόσωπο» τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα εξέφρασε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μιλήσουν για το επεισόδιο που έφερε αντιμέτωπες τις δύο χώρες,

«Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας».

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα διέρχονται μεγάλη κρίση αφότου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Sukhoi Su-24 πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα πως ο τουρκικός στρατός «δεν αναγνώρισε την εθνικότητα» του αεροσκάφους και πως δεν «χτύπησε σκόπιμα ένα ρωσικό αεροπλάνο», και το μόνο που έκανε ήταν να «εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής» που είναι σε ισχύ.

Οργισμένη, η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και απαιτεί η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, κάτι το οποίο αποκλείει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε από την πλευρά του «απαράδεκτες» τις επικρίσεις αυτές και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «παίζει με τη φωτιά» υποστηρίζοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως η χώρα του θα «εργαστεί» μαζί με τη Ρωσία για να «κατευναστούν οι εντάσεις», σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times.