Πόλεμος δεν γίνεται, όμως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους su 24 από τα τουρκικά F-16 τα όπλα μπήκαν στη σκακιέρα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ρώσοι στρατηγοί κατάλαβαν γρήγορα το μειονέκτημα των ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών απέναντι στα τουρκικά F-16 και έδρασαν αστραπιαία.

Η Ρωσία έβαλε στο παιχνίδι το οπλικό σύστημα που έχει τεράστιες δυνατότητες και επί της ουσίας δημιουργεί «περιοχή απαγόρευσης πτήσεων» για τα αεροσκάφη.

Ο λόγος για τα ρωσικά συστήματα S-400 που οι Τούρκοι έδωσαν την ευκαιρία στους Ρώσους να τα κατεβάσουν στην περιοχή της Συρίας.

Το σύστημα αλλάζει τα δεδομένα στον χάρτη, αλλά και τους συσχετισμούς δύναμης.

Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν φαίνονται πλέον τόσο… ευάλωτα απέναντι στα σύγχρονα αμερικάνικα F-16 που έχουν οι Τούρκοι. Ίσως αυτός να είναι και ένας επιπλέον λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε να σηκώνει αεροπλάνα σήμερα…

Το κάθε σύστημα S-400 διαθέτει δυο ραντάρ, ένα κέντρο ελέγχου και οκτώ εκτοξευτές που συνολικά μπορούν να εκτοξεύσουν ως και 72 πυραύλους.

Τα συστήματα των S-400 έχουν μέσο χρόνο αντίδρασης μικρότερο από δέκα δευτερόλεπτα και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εντοπίσουν και να στοχοποιήσουν οτιδήποτε πετά σε απόσταση από 75 ως και 250 μίλια.

Τα συστήματα αυτά επί της ουσίας δημιουργούν μια ζώνη μέσα στην οποία θα μπορούν να δρουν μόνο τα ρωσικά μαχητικά ή όσα αεροσκάφη θέλουν οι Ρώσοι.

Τα αντιαεροπορικά S-400, με ακτίνα δράσης 250 μιλίων, στέλνουν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι μόλις ενεργοποιηθούν οι Ρώσοι θα μπορούν εύκολα να χτυπήσουν τουρκικούς στόχους, εάν το αποφασίσουν και σε περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί περαιτέρω.

Το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνονται πυραυλικά συστήματα S-400 τα οποία φθάνουν και εγκαθίστανται στη ρωσική βάση της Λατάκειας.

Έπειτα από την έγκριση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumf αναπτύχθηκε σε θέση μάχης στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ κοντά στο λιμάνι της Λαττάκεια.