Η 21χρονη Σκωτσέζα Hope Gordon ικετεύει τους γιατρούς να της ακρωτηριάσουν το πόδι για να τελειώσουν το βασανιστήριό της, ωστόσο εκείνοι της λένε πως δεν μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να της παρέχει την επέμβαση αυτή.

Η νεαρή γυναίκα πάσχει από μια νευρολογική πάθηση που λέγεται Complex Regional Pain Syndrome (CRPS)- Περίπλοκο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου.

«Μου είπαν πως επειδή η πάθησή μου είναι νευρολογική μπορεί να πονάω και μετά τον ακρωτηριασμό, αλλά στην πραγματικότητα αφορά την ποιότητα της ζωής μου», λέει η 21χρονη στη βρετανική εφημερίδα Mirror. «Το πόδι μου δεν είναι λειτουργικό, είναι σαν να έχεις ένα νεκρό άκρο κολλημένο πάνω σου».

Η Hope, που θέλει του χρόνου να συμμετάσχει στη βρετανική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, παρακαλεί να υποστεί τον ακρωτηριασμό αυτό από το 2011 και προσπαθεί πλέον να συγκεντρώσει τις 10.000 λίρες που χρειάζεται για να κάνει την επέμβαση ιδιωτικά και να τερματίσει το βασανιστήριό της.

Οι πάσχοντες από το Σύνδρομο αυτό έχουν συνεχείς και έντονους πόνους. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία αν και το 85% των ασθενών σταδιακά γλιτώνει από τα συμπτώματα τα πρώτα δύο χρόνια. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να βασανίζονται για μια ζωή και να παίρνουν πολλά και ισχυρά φάρμακα.

Η Hope παίρνει 30 χάπια την ημέρα, «ο πόνος είναι απερίγραπτος, νιώθω σαν να τυλίγει κάποιος το πόδι μου με συρματόπλεγμα και να του βάζει φωτιά. Το παραμικρό άγγιγμα με κάνει να νιώθω σαν να με χτυπά τσεκούρι. Ζω έτσι από τότε που ήμουν 12 χρονών. Κάποτε έκανα ιππασία, χορό, όλα αυτά τα στερούμαι πια», εξηγεί.

«Οι γιατροί λένε πως ο πόνος μου είναι νευρολογικής φύσης, φτάνει από τον εγκέφαλό μου στο πόδι μου. Κι έτσι λένε πως ακόμα κι αν μου κόψουν το πόδι μπορεί πάλι να πονάω. Αλλά αν δεν είχα το πόδι, θα είχα καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν είναι λειτουργικό, είναι ένα νεκρό άκρο», προσθέτει.

Παρά τη μάχη της με τον πόνο, η Hope κολυμπά και κωπηλατεί συμμετέχοντας σε ομάδες της Σκωτίας και έχει κερδίσει μετάλλια σε σχολικούς αγώνες και αγώνες νέων.

legafs5 legafs4 legafs3 legafs2 legafs1