Να επιστρέψει στους αιθέρες θέλει ο πιλότος που επέζησε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία, από την Τουρκία, ως «εκδίκηση» για τον συνάδελφό του που έχασε τη ζωή του.

Ο κυβερνήτης Konstantin Murakhtin, που γλίτωσε μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, επιμένει πως δεν τους έγινε καμία προειδοποίηση πως παραβιάζουν τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο συγκυβερνήτης του Oleg Peshkov σκοτώθηκε στα χέρια ανταρτών, όταν βρέθηκε στο έδαφος μετά την εκτόξευσή τους με αλεξίπτωτα.

Ο Murakhtin απευθύνει έκκληση στους ανώτερούς του να του επιτρέψουν να μείνει στη Συρία.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ  ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ

«Θέλω να επιστρέψω στον αέρα… έχω ένα χρέος να ξεπληρώσω στον Oleg», είπε στη ρωσική τηλεόραση, επιμένοντας πως θέλει να συνεχίσει να εκτελεί πτήσεις στην περιοχή για να «ξεπληρώσει» τον θάνατο του.

masndabf2

Επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έγινε οποιαδήποτε προειδοποίηση από τους πιλότους των τουρκικών F16. «Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ούτε μέσω ασυρμάτου ούτε οπτικά. Δεν έγινε καμία επαφή. Οι Τούρκοι δεν ήρθαν σε επαφή μαζί μας», τόνισε.

«Πετούσαμε στα 6000 πόδια, ο καιρός ήταν καλός. Όλη  πτήση μέχρι τη στιγμή εκείνη ήταν υπό πλήρη έλεγχο. Έβλεπα πολύ καθαρά το χάρτη, πού ήταν τα σύνορα και πού ήμαστε εμείς. Δεν υπήρχε καν απειλή εισόδου στην Τουρκία», επιμένει.

masndabf3

«Αν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν, θα μπορούσαν να είχαν πετάξει σε παράλληλη πορεία με μας», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη ρωσική αεροπορική βάση Hemeimeem στη Συρία μετά τη διάσωσή του.

«Αλλά δεν έκαναν τίποτα. Ξαφνικά ο πύραυλος έπληξε την ουρά του μαχητικού μας, δεν είδαμε τίποτα, δεν είχαμε το χρόνο να κάνουμε κάποια αμυντική μανούβρα», πρόσθεσε.

Όπως αφηγήθηκε, έπεσε σε περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες και για πολλές ώρες έμεινε κρυμμένος σε ένα «δάσος» πριν εντοπιστεί. Διασώθηκε σε επιχείρηση 18μελούς ομάδας της συριακής SWAT με την ενίσχυση έξι μαχητών από την ελιτ ομάδα της Χεζμπολάχ και μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση.

masndabf5

Κατά τη 12ωρη επιχείρηση σκοτώθηκε ακόμα ένας Ρώσος στρατιώτης, ο Alexandr Pozynich, πιθανώς κατά τη διενέργεια έρευνας και διάσωσης από ελικόπτερο.

masndabf4