Το ελικόπτερο το οποίο αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση χθες στο Αφγανιστάν, μετά την οποία 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο Μολδαβοί, αιχμαλωτίστηκαν από τους Ταλιμπάν, καταρρίφθηκε, δήλωσε σήμερα στέλεχος της μολδαβικής εταιρείας στην οποία ανήκει το αεροσκάφος.

«Ένα σήμα κινδύνου εστάλη από το πλήρωμα. Ενημέρωνε ότι το ελικόπτερο δεχόταν επίθεση. Δέχθηκε πυρά και επλήγη, για αυτό κατέβηκε, φλεγόμενο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αλεξάντρ Ζαγκρεμπελνί, ο εμπορικός διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας Valan ICC.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα του ελικοπτέρου, όπως υποστήριξαν οι τοπικές αρχές στην επαρχία Φαριάμπ του Αφγανιστάν, διαβεβαιώνοντας ότι το ελικόπτερο είχε τεθεί σε υπηρεσία το 2007 και είχε υποβληθεί σε εκτεταμένο τεχνικό έλεγχο το 2014.

«Πρακτικά ήταν ένα καινούργιο ελικόπτερο, σε άριστη κατάσταση», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ελικόπτερο τύπου Mi-17 είχε εκμισθωθεί από μια αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει μια σύμβαση για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ελικόπτερό μας πραγματοποιούσε μεταφορές προσωπικού για λογαριασμό των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων», εξήγησε το στέλεχος της ιδιωτικής εταιρείας και διευκρίνισε ότι τα τρία μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους, Μολδαβοί υπήκοοι, ήταν πολίτες.

Δεκαοκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο Μολδαβοί, απήχθησαν από μέλη των Ταλιμπάν μετά την κατεπείγουσα προσεδάφιση του ελικοπτέρου σε μια ασταθή περιοχή του βόρειου Αφγανιστάν, ενώ τρεις από τους επιβαίνοντες, ο ένας από τους οποίους ήταν Μολδαβός, μέλος του πληρώματος, σκοτώθηκαν.

Ο Μολδαβός πρωθυπουργός Γκεόργκε Μπρέγκα είχε προηγουμένως δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ελικόπτερο συμμετείχε «σε μια ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν».

Μονάδες του αφγανικού στρατού προσπάθησαν χθες βράδυ να σώσουν τους ομήρους, όμως οι Ταλιμπάν πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας, που ξανάρχισαν τα χαράματα τοπική ώρα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, δυσχεραίνονται διότι το συμβάν σημειώθηκε σε μια περιοχή που εν μέρει ελέγχουν οι Ταλιμπάν.