Σφοδρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας με ανοιχτές καταγγελίες για προστασία των τζιχαντιστών από την Άγκυρα εξαπέλυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ το πρωί της Τετάρτης.

«Η απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών έχει τρεις βασικές συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ και συνέχισε:

«Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων».

«Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές».

Τέλος, ως τρίτη συνέπεια ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και την διακοπή κάθε κοινών επιχειρηματικών σχεδίων, που θα σημάνει όπως τόνισε «την απώλεια των θέσεων εργασίας από τουρκικές εταιρείες στη ρωσική αγορά».