Ο πρίγκιπας Κάρολος απέδωσε το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και την προσφυγική κρίση που αυτός προκάλεσε στην αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα εκφωνήσει ομιλία κατά την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα που θα ξεκινήσει στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα και στην οποία θα συμμετάσχουν 118 ηγέτες από όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στον περιορισμό της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Κάρολος δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και βιντεοσκοπήθηκε πριν τις 13 Νοεμβρίου, ότι ο εμφύλιος στη Συρία, η τρομοκρατία και η προσφυγική κρίση είναι «κλασικές περιπτώσεις μη αντιμετώπισης των προβλημάτων».

«Κάποιοι από εμάς λέγαμε πριν περίπου 20 χρόνια ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, θα δούμε μεγαλύτερες συγκρούσεις εξαιτίας των ελλιπών πόρων και των μεγαλύτερων δυσκολιών που θα προκαλέσει η ξηρασία, αλλά και των συσωρευτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αναγκάζει τους ανθρώπους να εκτοπιστούν», εξήγησε.

«Και πραγματικά υπάρχουν στοιχεία ότι ένας από τους βασικούς λόγους για αυτή τη φρίκη που επικρατεί στη Συρία ήταν μια ξηρασία που διήρκησε πέντε ή έξι χρόνια και τελικά ανάγκασε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα χωράφια και να μετακομίσουν στις πόλεις», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Όταν στη συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε πριν τρεις εβδομάδες, ρωτήθηκε αν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και της τρομοκρατίας, ο Κάρολος απάντησε: «Φυσικά».

«Δεν αντιμετωπίζουμε ποτέ την υποκείμενη αιτία του προβλήματος, η οποία είναι δυστυχώς αυτά που κάνουμε στο φυσικό μας περιβάλλον», επεσήμανε, τονίζοντας ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως η κλιματική αλλαγή.

Ακόμη και σε περιόδους λιτότητας, ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να μην δράσει, τόνισε ο Βρετανός πρίγκιπας.