Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει «έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν» ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

«Είναι μια κρίσιμης σημασίας αλλαγή», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, αφού συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να συντονίσουν την απάντησή τους στην τρομοκρατική απειλή.

Ο γάλλος υπουργός δήλωσε ακόμη πως, εκτός από την αύξηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε σχέδια για να καταρτιστεί ένα μητρώο με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και σε μέτρα για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων.

Ο Καζνέβ δήλωσε πως η Γαλλία κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων της και στα τρία σημεία που το Παρίσι ήθελε να αντιμετωπισθούν.

«Πήραμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φανερά πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Καζνέβ μιλώντας από τις Βρυξέλλες στη γαλλική τηλεόραση.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους αποκατέστησε πριν από μία εβδομάδα, «για όσο χρόνο το απαιτήσει η τορμοκρατική απειλή».

«Είπα με μεγάλη σαφήνεια σήμερα το πρωί στους ευρωπαίους συναδέλφους μου ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορα, τους οποίους αποκατέστησε την περασμένη Παρασκευή, για όσο καιρό θα το απαιτεί η τρομοκρατική απειλή», εξήγησε ο Καζνέβ.

«Πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια των Γάλλων μέσα σ’ ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης απειλής», υπογράμμισε.