Ημέρα πένθους είναι η σημερινή στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη λόγω της δολοφονίας δύο μελών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στη διάρκεια επίθεσης στο προάστιο Ραϊλοβατς του Σαράγεβο. Δράστης είναι ο 34χρονος Ενές Ομέραγκιτς και θύματα οι στρατιώτες Αρμίν Σάλκιτς, 26 ετών και τον Νέντελικο Ράντιτς, 34 ετών. Οι υπηρεσίες ασφάλειας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης αντιμετωπίζουν τη δολοφονία ως τρομοκρατική.

Ο δράστης εισέβαλε την Τετάρτη σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών και πυροβόλησε σκοτώνοντας τους δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλον έναν, πριν φύγει με αστικό λεωφορείο από τα παράθυρα του οποίου συνέχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα από θραύσματα από τζάμια να τραυματιστούν άλλα τρία άτομα.

Στη συνέχεια κατέφυγε στο σπίτι του και όταν τον περικύκλωσε η αστυνομία αυτοκτόνησε ενεργοποιώντας εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι εισαγγελικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα κίνητρα του εγκλήματος και να εντοπίσουν άτομα που πιθανώς εμπλέκονται ενώ οι ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας μιλούν για ασυμβίβαστο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και οι πολίτες διαμηνύουν ότι δεν θα ενδώσουν στον φόβο.

«Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προκλήσεις ασφάλειας και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την απειλεί” δήλωσε χθες ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, Ντένιτς Ζβίζντιτς, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι «όποιος πυροβολεί εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, πυροβολεί το ίδιο το κράτος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Εμίρ Σούλιαγκιτς υποστήριξε ότι είναι σαφές ότι ο δολοφόνος είχε στο στόχαστρο τους στρατιώτες και ότι από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για τρομοκρατία και ανέφερε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως ο Ομεράγκιτς είχε διασυνδέσεις με άτομα ριζοσπαστικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, συγκεκριμένα με εξτρεμιστές μουσουλμάνους, τακφίρι.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο κατάστημα τυχερών παιχνιδιών την ώρα της επίθεσης ανέφεραν ότι η ένδυση και η συμπεριφορά του δράστη φανέρωναν άτομο κοντινό σε ακραίους ισλαμιστές.

Η εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο δημοσιεύει ότι ανώνυμοι κάτοικοι της συνοικίας Σοκόλιε, όπου ζούσε ο δράστης, υποστήριξαν πως τον τελευταίο καιρό έκανε παρέα με άτομα αραβικής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και ότι από τότε άλλαξε η συμπεριφορά του.

Οι τακφίρι αποτελούν ρεύμα του ριζοσπαστικού ισλάμ, δηλαδή του ουαχαμπισμού και κατηγορούν τους υπόλοιπους μουσουλμάνους ως αιρετικούς και αποστάτες ενώ πιστεύουν ότι επιτρέπεται να σκοτώνουν όποιον είναι αντίθετος στη δική τους ερμηνεία του ισλάμ. Υποστηρικτές του ρεύματος αυτού πολέμουν ως παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία και συχνά καταφεύγουν σε βάναυσες σφαγές αντιπάλων.

«Τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί προτού ολοκληρωθεί η έρευνα. Τι ώθησε τον Ομεράγκιτς να δολοφονήσει δύο στρατιώτες σε ένα κατάστημα στοιχημάτων προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο. Η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει τι συνέβη, συζητά με μάρτυρες και συνθέτει τις ψηφίδες ενός σύνθετου μωσαϊκού. Δεν έχουν νόημα πρώωρες εκτιμήσεις», δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, καθηγητής Μελετών Ασφάλειας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο και γνώστης του ακραίου ισλαμισμού Βλάντο Αζίνοβιτς.

Το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατό επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσουν διάφορες εικασίες που προκαλούν αναταραχή, η οποία είναι ήδη παρούσα λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, δήλωσε ο κ. Αζίνοβιτς

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Άβαζ» του Σαράγεβο σειρά ατόμων έχουν κληθεί για κατάθεση.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των Αρμίν Σάλκιτς και Νέντελικο Ράντιτς. Στους τραυματίες ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Ενημερώθηκαμε ότι είναι σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα για να εξακριβωθούν η φύση και το κίνητρο του φοβερού εγκλήματος» ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ, πρέσβης Λαρς Γκούναρ Βίγκεμαρκ σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το γραφείο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ είναι σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες αρχές της χώρας και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, πρόσθεσε ο πρέσβης.