Μυστήριο επικρατεί με την τύχη του εγκεφάλου των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τον Παρίσι την περασμένη Παρασκευή και κόστισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, Αμπντελχαμίντ Αμπαοούντ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, υποστήριξε ότι ο Αμπααούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των 8 συλληφθέντων της πρωτοφανούς επιχείρησης της Τετάρτης που μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη το προάστιο του Παρισιού, Σαιντ Ντενί, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά και να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τους νεκρούς.

Η έφοδος των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν οι αρχές τη Δευτέρα «σχετικά με την παρουσία στη Γαλλία του Αμπαούντ», του φερόμενου εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, προσέθεσε ο Μολέν.

Πάντως ο Μολέν επισήμανε ότι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι αρχές έχουν προς το παρόν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Φρανσουά Μολέν, ο εισαγγελέας του Παρισιού που έχει αναλάβει τις έρευνες, δήλωσε πάντως ότι δε βρίσκεται σε θέση να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό ούτε τα στοιχεία των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Είπε επιπλέον ότι ούτε ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που φέρεται να ήταν μεταξύ των τρομοκρατών την Παρασκευή, δε βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο εισαγγελέας παρουσίασε τον Αμπαούντ ως ένα πρόσωπο «για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εμπνευστής πολλών σχεδίων τρομοκρατικών επιθέσεων ή αποπειρών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Επιπλέον ο Γάλλος εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ανακαλύφθηκε ένα κινητό τηλέφωνο εντός ενός κάδου απορριμμάτων στο εξωτερικό του συναυλιακού χώρου του Μπατακλάν, με το μήνυμα: «φύγαμε, ξεκινάμε».

«Η έρευνα επικεντρώνεται προφανώς στο να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο παραλήπτης του μηνύματος» που εστάλη στις 21.42 το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίθεση, προσέθεσε ο ίδιος.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας έριξαν 5.000 σφαίρες κατά τη διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στο Σεντ Ντενί, όπου ορισμένα τμήματα του κτιρίου είναι σχεδόν ετοιμόρροπα, γεγονός που επιβραδύνει την εξέλιξη των ερευνών.

Washington Post: Νεκρός ο Αμπααούντ

Την ίδια ώρα πάντως που ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού δεν επιβεβαιώνει το θάνατο του Αμπααούντ, η Washington Post επικαλούμενη δύο υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας επιμένει ότι ο ο «αρχιτέκτονας» των επιθέσεων στο Παρίσι έπεσε νεκρός στη χθεσινή επιχείρηση στο Σαιντ Ντενί.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Αμπααούντσχεδίαζε ένα ακόμη μεγάλο κύμα επιθέσεων.

Ο 27χρονος Βέλγος Αμπντελχαμιντ Αμπαούντ είναι ένα από τα υψηλότερα «στελέχη» του Ισλαμικού Κράτους και ένας από τους πλέον καταζητούμενους στον κόσμο.