Το παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ, που είχε ανακαινισθεί από τους ναζί και στη συνέχεια είχε γίνει ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, θα φιλοξενήσει μετανάστες ώστε να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη έλλειψη θέσεων στις εστίες υποδοχής στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές.

Οι δομές υποδοχής της γερμανικής πρωτεύουσας, η οποία περιμένει να υποδεχθεί αυτό το σαββατοκύριακο περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο, είναι πληρως κορεσμένες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός «καταφυγίου έκτακτης ανάγκης» μέσα στο παλιό αεροδρόμιο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικές αρχές.

Έτσι το Τέμπελχοφ, το οποίο έκλεισε στα τέλη του 2009, θα φιλοξενήσει σε ένα από τα υπόστεγά του 73 σκηνές τις οποίες έστηναν σήμερα στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρεβάτια έχουν πλέον ήδη εγκατασταθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως συνολικά χίλιοι άνθρωποι θα καταστεί δυνατό να φιλοξενηθούν εκεί.

«Ετοιμάζουμε το (αεροδρόμιο του) Τέμπελχοφ για περίπτωση ανάγκης. Περιμένουμε ότι θα το χρειασθούμε αυτό το σαββατοκύριακο» αφού, «σύμφωνα με τις προβλέψεις, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες πρόκειται να φθάσουν στη Γερμανία από την Αυστρία» αυτό το σαββατοκύριακο και ένα μέρος τους θα κατευθυνθεί προς το Βερολίνο, δήλωσε ο Μάριο Τσάγια, υπεύθυνος του δήμου για της κοινωνικές υποθέσεις, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Berliner Morgenpost.

Το αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ κατασκευάσθηκε το 1923 και ανακαινίσθηκε στην εποχή του 3ου Ράιχ, από το 1936 έως το 1941, στο τυπικό στυλ των γιγάντιων αρχιτεκτονημάτων των ναζί. Ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να το καταστήσει ένα από τα σύμβολα της μελλοντικής Γερμανίας, του νέου Βερολίνου που, στα σχέδια του Φύρερ, επρόκειτο να γίνει η μεγαλειώδης πρωτεύουσα ενός ηγεμονικού 3ου Ράιχ.

Αναγνωρίσιμο από το ημικυκλικό κεντρικό κτίριό του, έγινε στη συνέχεια ένα από τα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου υποδεχόμενο τις περίπου 277.000 πτήσεις της αερογέφυρας που επέτρεψε τον ανεφοδιασμό του Δυτικού Βερολίνου στη διάρκεια του αποκλεισμού που είχαν οργανώσει οι Σοβιετικοί το 1948-49.

Καθώς κρίθηκε ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων αερομεταφορών, έκλεισε οριστικά τον Οκτώβριο του 2008, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε με λαϊκη πρωτοβουλία. Έναν χρονο αργότερα, το 2010, άνοιξε και πάλι τις πύλες του μεταμορφωμένο σ’ ένα πάρκο περίπου 3.800 στρεμμάτων.

Έκτοτε είναι αφιερωμένο στην ψυχαγωγία των Βερολινέζων και το εκτιμούν ιδιαίτερα οι λάτρεις των χαρταετών, του ρόλερ σκέιτ και των πικ-νικ.