Εκρηκτικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Τόσο ο βέλγικος Τύπος όσο και τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως ενώπιον αυτής της κατάστασης -και υπό την πίεση της Γερμανίας – ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Κυριακής όπου ωστόσο δεν αναμένεται να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ειδικότερα η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η προσφυγική κρίση προκαλεί παρενέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη σε πολιτικό επίπεδο» τονίζει ότι «οι ροές των προσφύγων μέσω των ελληνικών νησιών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχτεί ανεπανόρθωτα οι πολιτικές ισορροπίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα επωφελούνται από την εντεινόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης». Η De Tijd παρατηρεί πως η αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης και η συνακόλουθη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών καθιστούν δυσχερέστερη την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ενδεικτικά αναφέρεται η άνοδος που σημειώνει στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς ως επιβράβευση για την σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στους μετανάστες. Εξίσου υψηλά εμφανίζονται και τα ποσοστά της Λε Πεν στην Γαλλία, ενώ στην Πολωνία το εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα PIS προβάλλει ως το επικρατέστερο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Στην ίδια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προσθέτει η εφημερίδα, είναι ακόμα νωπές οι δάφνες του ακροδεξιού-λαϊκιστικού Λαϊκού Κόμματος (SVP/UDC) από την περιφανή νίκη που κατήγαγε στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής στην Ελβετία.

Η εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για «πίεση χωρίς προηγούμενο» που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Μερκελ από τα δεξιά της και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται σκληρά για να δημιουργηθεί ένα σύστημα ταυτοποίησης των προσφύγων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο hotspot στην Λέσβο. Ωστόσο ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος είναι πλέον τόσο μεγάλος που οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν και πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση, παρατηρεί η εφημερίδα.

Στις διενέξεις στο εσωτερικό της ΕΕ αναφέρεται και η ιστοσελίδα POLITICO. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η κεντροδεξιά κατηγορεί την αριστερά για τα δεινά της ΕΕ σε σχέση με τη μετανάστευση», υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με σχέδιο για «ψήφισμα έκτακτης ανάγκης» που θα υποβληθεί στο αυριανό συνέδριο του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, η πολιτική ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς καλεί την Ελλάδα και την Ιταλία «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τη διασφάλιση των συνόρων τους».

Η POLITICO σχολιάζει ότι και οι δύο προαναφερθείσες χώρες, καθόλου συμπτωματικά, έχουν αριστερές κυβερνήσεις και προφανώς το ΕΛΚ αναζητά καταφύγιο στη στρατηγική της απόδοσης ευθυνών στις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ως μέσο οικοδόμησης της εύθραυστης ενότητας στο εσωτερικό της. Η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ εμφανίζεται, όπως αναφέρεται, βαθιά διχασμένη στο ζήτημα της μετανάστευσης και προφανώς ελπίζει ότι κατηγορώντας την αριστερά θα διατηρήσει την ενότητα της.

Η POLITICO σημειώνει εν συνεχεία ότι το ΕΛΚ φαίνεται πλέον κλίνει προς μια προσέγγιση «νόμου και τάξης» και θα καλέσει σε «σαφή διάκριση μεταξύ νόμιμων αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών». Στο προαναφερθέν ψήφισμα, οι Χριστιανοδημοκράτες αναφέρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις με σαφές μήνυμα: Επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί άσυλο, καταπολέμησης του της διακίνησης ανθρώπων, αντιμετώπιση «ιδεολογιών που εμπνέουν τζιχαντιστές τρομοκράτες», καθώς και αυστηροποίηση των κριτηρίων οικογενειακής συνένωσης. Αναμένεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες θα επιμένουν ότι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ως προς τη φύλαξη αυτών.

Το ΕΛΚ αναμένεται επίσης να καταστήσει σαφές ότι δε συμφωνεί με δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος προσφυγικών ροών, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει αναφέρει σχετικά ότι αν υπάρχει μια χώρα που χρειάζεται κάποια διευκόλυνση, αυτή θα πρέπει να είναι η Αυστρία, καθώς και η ίδια η Γερμανία (η οποία ωστόσο δεν ζητά κάποια τέτοια προσαρμογή).

Η εντύπωση που μένει, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναγκάσει τις άλλες χώρες της ΕΕ σε μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, πολιτική δύναμη, καθώς και κάθε ψήφισμα του ΕΛΚ που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο. Η POLITICO αναφέρεται και στην απόφαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO), Ρομπέρ Βισέρ

να μην υπηρετήσει τους υπόλοιπους τρεις μήνες της θητείας του, αλλά να αφήσει τη θέση του στο τέλος Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, μια υπηρεσία πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται ακέφαλη, καθώς η αντικατάσταση του Βισέρ δεν αναμένεται πριν από το Φεβρουάριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν ήταν ιδανικό για τον ίδιο προσωπικά» να παραμείνει στη θέση του, καθώς η πενταετής του θητεία θα μπορούσε να ανανεωθεί για μια επιπλέον τριετία. Η Επιτροπή, από την πλευρά της, αναφέρει ότι είναι «πεπεισμένη ότι η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου διοριστεί ο νέος εκτελεστικός διευθυντής.

Τέλος το σύνολο του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου αναφέρεται στις προσφυγικές ροές που έχουν κατακλύσει τα Δυτικά Βαλκάνια και στο φόβο η κατάσταση να εξελιχθεί σε ανθρωπιστικό δράμα, εν όψει και του χειμώνα που πλησιάζει. Τονίζεται ότι η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, παρατηρείται μία έλλειψη συντονισμού, αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι εντάσεις μεταξύ της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας ολοένα αυξάνονται, ενώ όπως τονίζει και η ΕΕ από την πλευρά της φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν έχει παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα και η Σλοβενία, της οποίας τα σύνορα έχουν περάσει από την Κυριακή 20.000 πρόσφυγες, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να χειροτερέψει, δεδομένου ότι χθες Τρίτη καταγράφηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα μια εισροή 10.000 νέων προσφύγων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.