Μεγαλώνει η ανησυχία των Γερμανών απέναντι στην αύξηση των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να τεθούν ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό της FAZ, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία τους προκαλεί «μεγάλη ανησυχία». Τον Αύγουστο το ποσοστό έφτανε το 40%.

Το ίδιο διάστημα το ποσοστό αυτών που «ανησυχούν κάπως» μειώθηκε από το 45% στο 38%.

Βάσει της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τις 3 ως τις 16 Οκτωβρίου, το 56% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία, εξηγώντας ότι επιθυμεί να γίνουν δεκτοί οι περισσότεροι πρόφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ενώ οι υπόλοιποι να απελαύνονται γρήγορα.

Στο μεταξύ τα δύο τρίτα των Γερμανών εκτιμούν ότι το προσφυγικό κύμα θα αλλάξει σημαντικά τη χώρα τους, βάζοντας στο προσκήνιο της οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το 62% φοβάται ότι τρομοκρατικές οργανώσεις ενδέχεται να εκμεταλλευτούν το κύμα προσφύγων και να εισέλθουν στη χώρα.

Εξάλλου το 64% υποστήριξε ότι η εισροή προσφύγων βραχυπρόθεσμα ενέχει περισσότερους κινδύνους από ευκαιρίες, ενώ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο την ίδια άποψη έχει το 46%.

Παράλληλα το 57% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα.

Μάλιστα οι Γερμανοί πιστεύουν ότι μόνο ένα μέρος των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα και αναμένουν περισσότερη σαφήνεια για τους πολιτικούς της στόχους και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των πολιτών το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) σημειώνει πτώση στο 38%, από 42% που ήταν το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημειώνουν μικρή αύξηση του ποσοστού τους στο 26% από 25,5%.

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που βλέπει τη δημοτικότητά της να διπλασιάζεται στο 7%.