Εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες ταξιδεύουν σήμερα στη Βόρεια Κορέα για να συναντήσουν μέλη των οικογενειών τους και αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία χωρίστηκαν βίαια λόγω του πολέμου.

Η συνάντηση των οικογενειών θα γίνει σε θέρετρο στο βουνό Kumgang κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που βίωσαν αυτόν τον βίαιο αποχωρισμό και έχασαν πλήρως την επαφή με τους οικείους τους με το τέλος του πολέμου το 1953.

Από το 1988 έχουν γίνει σποραδικές συναντήσεις οικογενειών, που διοργανώνονται από τον Ερυθρό Σταυρό αλλά εξαρτώνται από το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες

Η τελευταία συνάντηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 ενώ η τωρινή γίνεται κατόπιν συμφωνίας τον Αύγουστο για αποκλιμάκωση της έντασης που πυροδοτήθηκε από έκρηξη στα σύνορα από την οποία τραυματίστηκαν Νοτιοκορεάτες στρατιώτες.

Η συνάντηση θα γίνει σε μια αίθουσα του θερέτρου υπό το άγρυπνο μάτι των αξιωματούχων.

«Θα υπάρξουν γέλια αλλά και κλάματα καθώς για πολλούς ηλικιωμένους αυτή θα είναι μια σύντομη και τελευταία συνάντηση με τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν δεκαετίες να δουν. Από περισσότερους από 65.000 Νοτιοκορεάτες που είναι «υποψήφιοι» για να συμμετάσχουν στη συνάντηση μόλις 100 επελέγησαν. Από αυτούς οι δέκα είτε έφυγαν από τη ζωή, μέχρι να φτάσει η ώρα της συνάντησης, είτε είναι πια πολύ ασθενείς για να ταξιδέψουν», γράφει ο απεσταλμένος του BBC στη Σεούλ.

Στη Νότια Κορέα οι συμμετέχοντες επιλέγονται τυχαία μέσω υπολογιστή που λαμβάνει υπόψη τη ηλικία και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αφού επιλεγούν περνούν συνέντευξη και ιατρικές εξετάσεις για να κριθεί εάν μπορούν να ταξιδέψουν.

Ο πρώτος γύρω των συναντήσεων θα γίνει σήμερα και αύριο και ακολουθεί ο δεύτερος από το Σάββατο έως την Κυριακή. Κάθε «γύρος» αποτελείται από συναντήσεις των δύο ωρών.

Πολλοί από τους Νοτιοκορεάτες μεταφέρουν και δώρα για τους Βορειοκορεάτες συγγενείς τους όπως ρούχα, φαγητό, οδοντόκρεμες και μετρητά.

korea1 korea2 korea3 korea4 korea5 korea6 korea7 korea8