Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια έπειτα από μια θεαματική ληστεία, η οποία ενέπνευσε το σενάριο της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε «Τα Καλά Παιδιά», ξεκίνησε σήμερα στη Νέα Υόρκη η δίκη ενός μαφιόζου ηλικίας 80 ετών, με τις κατηγορίες της «προστασίας έναντι χρημάτων», της «εκβίασης» και της διάπραξης φόνων.

Ο Βίνσεντ Ασάρο, ένας από τους παλαιότερους μαφιόζους της οικογένειας Μπονάνο—μίας από τις πέντε οικογένειες της Νέας Υόρκης που συνδέονται με την Κόζα Νόστρα—δήλωσε αθώος για τα εγκλήματα αυτά που διαπράττονταν για ένα διάστημα 45 ετών από το 1968 έως το 2013.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014, λίγο αφότου υποβλήθηκε σε τριπλό μπαϊπάς και κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη.

Με τα μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω, φορώντας ένα πουλόβερ χωρίς σακάκι, κάθισε σήμερα πλάι στους συνηγόρους του στο εδώλιο στην αίθουσα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Η ληστεία στο αεροδρόμιο JFKennedy της Νέας Υόρκης την 11η Δεκεμβρίου του 1978 είναι η μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στις ΗΠΑ, με λεία 5 εκατομμύρια σε ρευστό και 1 εκατομμύριο σε κοσμήματα, ή 20 εκατομμύρια δολάρια βάσει της αξίας του νομίσματος σήμερα. Κανένα από τα κλοπιμαία δεν εντοπίστηκε από τις αρχές.

Τα χρήματα και τα κοσμήματα, μέσα σε ένα κιβώτιο, μεταφέρθηκαν λίγο αργότερα στη Γερμανία με πτήση της Lufthansa. Οι ληστές, ένοπλοι και με τα πρόσωπα καλυμμένα, είχαν προφανώς πολύ καλή πληροφόρηση εκ των έσω και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να αφοπλίσουν περίπου δέκα εργαζόμενους.

Ο ρόλος του Ασάρο δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο 80χρονος κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δολοφόνησε στραγγαλίζοντας έναν φερόμενο πληροφοριοδότη, τον Πολ Κατζ, το 1969, χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα από λουρί σκύλου.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του μοιάζει μάλλον με βιβλίο θρίλερ στις σελίδες του οποίου εκτυλίσσονται δολοφονίες, ληστείες, εκβιασμοί, απειλές, εμπρησμοί, τζόγος και μαύρο χρήμα.

«Εάν ο Βίνσεντ Ασάρο είναι πράγματι ένα πρόσωπο τόσο επικίνδυνο, βίαιο, ένας δολοφόνος όπως τον περιγράφουν οι ομοσπονδιακές αρχές, γιατί χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα για να τον συλλάβουν;» διερωτήθηκε η δικηγόρος του Νταϊάν Φερόνε.

Ο Ασάρο συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014 κατά τη διάρκεια μιας εφόδου όπου άλλοι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν ανάμεσά τους ο γιος του και φερόμενος συνεργός του, Τζερόμ.