Ο τυφώνας Κοπού συνεχίζει και σήμερα να προκαλεί κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, όπου 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ χωριά και ορυζώνες έχουν χαθεί κάτω από τα λασπόνερα.

Επιπλέον περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο τυφώνας, ο δεύτερος ισχυρότερος που πλήττει το αρχιπέλαγος φέτος, μετακινείται με πολύ μικρή ταχύτητα προς το βόρειο τμήμα της χώρας. Αν και έχει εξασθενίσει, ο Κοπού προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε τρεις οροσειρές και εκτεταμένες πλημμύρες σε τεράστιες εκτάσεις ορυζώνων στα βόρεια της Μανίλας.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι ανάλογο. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες της ζωής μου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρεϊνάλντο Ράμος, ένας 68χρονος αγρότης ενώ επιχειρούσε να περπατήσει στους πλημμυρισμένους δρόμους όπου το νερό είχε φθάσει τα 50 εκατοστά στη Σάντα Ρόζα, μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από τη βόρεια Μανίλα.

Μέλη των ομάδων διάσωσης του στρατού, των κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και εθελοντές με τη βοήθεια σωστικών λέμβων επιχειρούν να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς σε δεκάδες χωριά που χάθηκαν κάτω από τα λασπόνερα, επισήμανε ο Νάιτζελ Λοντόκ, αναπληρωτής διευθυντής του περιφερειακού παραρτήματος της αρχής πολιτικής προστασίας.

«Το ύψος των υδάτων αυξάνεται ταχέως και κόσμος έχει ανέβει στις στέγες των σπιτιών» για να σωθεί, τόνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί από τα λασπόνερα σε αυτά τα χωριά.

Στη Σάντα Ρόζα μπορεί κανείς να διακρίνει βουβάλια, χοίρους, σκυλιά, κατσίκες αλλά και πλυντήρια πλυσίματος και άλλα έπιπλα παρατεταγμένα στις άκρες των δρόμων, ενώ από χθες το βράδυ τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε αυτήν την πόλη.

Τον Κοπού συνόδευαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως και 210 χιλιόμετρα την ώρα.

Σήμερα ο τυφώνας πλήττει τις βορειοδυτικές ακτές της Λουζόν και η ταχύτητα των ριπών ανέμου έχει μειωθεί στα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι βροχοπτώσεις ωστόσο συνεχίζονται με την ίδια ένταση και ο Κοπού αναμένεται να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά την Τετάρτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς, περιλαμβανομένων 7 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο ναυάγιο ενός πορθμείου. Η κυβέρνηση ωστόσο αναμένει ο απολογισμός των θυμάτων να αυξηθεί όσο αποκαθίσταται το δίκτυο επικοινωνίας με τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο και αποκαλύπτεται η κατάσταση που επικρατεί εκεί.