Έρευνα για παρατυπίες που πιθανώς διαπράχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ πέρυσι διεξάγει η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας.

Η έρευνα άρχισε την 7η Οκτωβρίου, κατόπιν απόφασης του δικαστή Ζιλμάρ Μέντες του εκλογοδικείου. Αφορά διάφορες καταγγελίες για παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία της Ρουσέφ. Ο Μέντες, ο οποίος είναι επίσης μέλος του ανώτατου δικαστηρίου της Βραζιλίας, είχε πρόσφατα δώσει εντολή σε εισαγγελικούς λειτουργούς να εξετάσουν εξονυχιστικά την υπόθεση.

Η προεδρία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την έρευνα. Οι προσπάθειες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να επικοινωνήσει με στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας της Ρουσέφ απέβησαν άκαρπες.

Το εκλογοδικείο (TSE) τάχθηκε, με 5 ψήφους υπέρ έναντι 2 ψήφων κατά, υπέρ της διεξαγωγής έρευνας την περασμένη εβδομάδα.

Η έρευνα έχει στόχο να εξακριβωθεί εάν η Ρουσέφ και ο συνυποψήφιός της, ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ, καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και εάν υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας.

Η έναρξη της έρευνας ενδέχεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες μερίδας της αντιπολίτευσης για να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ στο Κογκρέσο. Οι προσπάθειες αυτές έχασαν μέρος της ισχύος τους αυτή την εβδομάδα, καθώς η πρόεδρος Ρουσέφ και ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντου Κούνια συνήψαν μια αμήχανη εκεχειρία—αφού αντιμετωπίζουν και οι δύο τον κίνδυνο να απομακρυνθούν από τα αξιώματά τους.

Εάν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, η εκλογική νίκη της Ρουσέφ τον περασμένο Οκτώβριο θα μπορούσε να ακυρωθεί. Ωστόσο, η έρευνα και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, ενώ η πρόεδρος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.